2024. március 29., péntek

Kéz a kézben a Down-szindróma világnapján

2012 óta március 21-én tartják a Down-szindróma nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezte kedden délelőtt nyílt napot tartott, amely az Internátusban, a szervezet napközi otthonában filmvetítéssel vette kezdetét, amit aztán közös séta és különböző játékos programok követtek.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Rác Magdolna, a Kéz a Kézben vezetője elmondta, náluk négyen vannak Down-szindrómások, közöttük az ő gyermeke is. A filmet a világhálón közzétett program alapján készítették el, ebben a zentai Vöröskereszt támogatta őket, amiért nagyon hálásak.

A szervezet előző megmozdulása a nőnap alkalmából történt, amikor körülbelül kétszáz virágdíszt készítettek műanyag palackokból, de máris készülnek az anyák napjára: kétféle tánckoreográfiával, versekkel, dalokkal és színdarabbal, valamint meglepetésajándékokkal is az anyák számára. Ugyanúgy a húsvéti képeslapokat is elkezdték már készíteni, szintén flakonokból mozaikkeresztet kirakva. Júliusban pedig nyaralásra készülnek, Doroszlóra mennek majd táborozni a hónap közepe táján.

A Kéz a Kézben civil szervezetet 2003-ban jegyezték be Zentán, jelenleg 22-23 fiatal vesz részt állandó jelleggel a foglalkozásokon, közülük többen halmozottan hátrányos helyzetűek, akik tolószékbe kényszerülnek. A szervezet régóta szeretné elérni a községnél, hogy az Internátusban kialakítsanak számukra egy bentlakásos épületrészt, ahol napi 24 órán keresztül tartózkodhatnának, emellett igen nagy szükségük lenne még egy új járműre is, mivel a meglévő mikrobusz már csökkent üzemképességű. Egyelőre ezen célok elérése még várat magára – bízzunk benne, hogy nem sokáig.