2024. március 29., péntek

Kis mulasztás – hatalmas kár!

Március 21-e, az erdők világnapja alkalmából Újvidéken és környékén is számos aktivitásra került sor, javarészt a Vajdaság Erdői erdőgazdálkodási közvállalathoz fűzhető tevékenységek.

Tölgyfamagot tessék! (Dávid Csilla felvétele)

Tölgyfamagot tessék! (Dávid Csilla felvétele)

A belvárosban fiatal hölgyek figyelemfelkeltő, kétkerekű járgányokon cirkálva vászonzacskóban tölgyfamagokat osztottak a járókelőknek, szórólapokat is kaphattunk tőlük, amelyekben az erdők védelmére szólították fel a kirándulók figyelmét. Tavasz lévén hamarosan megkezdődik a természetbejárás időszaka, ilyenkor gyakran szeméthegyek alakulnak ki a városhoz közeli erdős részeken – a kirándulók restellik magukkal vinni a természetben elfogyasztott elemózsia csomagolópapírjait. Ez azonban a kisebb gond, sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a figyelmetlenül maguk után hagyott tüzek, parázsló hamukupacok.

A szórólapok emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt 13 évben Vajdaságban 1300 hektárnyi erdő égett le felelőtlen tűzrakás következtében. Az erdőtűz nemcsak a növényeket és az erdő állatvilágát semmisíti meg, hanem a jövő nemzedékeit is. Az elégett humusz ugyanis megváltoztatja a föld összetételét, a talaj elveszíti termékenységét. Az erdőtüzek 95 százalékát emberi felelőtlenség idézi elő! Csak ott szabad tüzet gyújtanunk a természetben, ahol ez külön jelzéssel engedélyezett, a rostélyozás utáni hamut minden alkalommal öntsük le vízzel, a tűzoltók telefonszáma 193.

Az erdőnapi akciósorozat keretében a tartományi kormány szervezésében került sor a Kátyi erdő fásítására is. Ott volt dr. Zoran Milošević felsőoktatási- és tudományügyi kérdésekkel foglalkozó titkár, valamint mr. Vuk Radojević tartományi mező- és erdőgazdasági titkár is. Fél hektáron 200 nyárfacsemetét ültettek el. Emlékeztettek arra, hogy az utak és az ipari létesítmények építése során minden évben 16 millió hektár erdő tűnik el a Föld felszínéről. Vajdaság területének nagyjából 6,5 százalékát borítják erdők, ez kb. 137 ezer hektárnyi erdőséget jelent.