2024. április 20., szombat

Informálódjunk a gyerekeinkre leselkedő veszélyekről

A VMSZ Női Fóruma Zentagunarason szervezett ismeretterjesztő előadást

A kiskorú bűnözés, a narkománia és a családon belüli erőszak összefüggő problémák, kényes témák, melyek nemcsak a nagyvárosokban jelentkeznek, hanem a kisebb településeken is. Zentagunarason hétfőn este szerveztek ismeretterjesztő előadást a három, sok tekintetben összefüggő témával kapcsolatban. A VMSZ Női Fóruma és a zentagunarasi Armida nőszervezet a helyi Tájházban iskolás korú gyermekek szülei számára szolgált hasznos tudnivalókkal.

Sípos Hajnalka köszönti a megjelenteket (Herceg Elizabetta felvétele)

Sípos Hajnalka köszönti a megjelenteket (Herceg Elizabetta felvétele)

Az érdeklődőknek a tavalyi év végén alakult topolyai Mental Drog Prevent civil szervezet képviselői, Bús Anna és Holló István tartottak ismertetőt, melyben hangsúlyozták a tájékozottság, a megelőzés fontosságát. Ennek érdekében a jövőben előadásokat fognak tartani és szórólapokat is készítettek. Hogy minél szélesebb körben ismertessék a témák veszélyeit, ismertetőjegyeit, megoldási lehetőségeit.

Sípos Hajnalka a zentagunarasi szervezők nevében a megjelenteket köszöntve elmondta, hogy a megelőzésre szeretnék a hangsúlyt fektetni, és ezek az előadások a legjobb alkalmak, amikor nyíltan beszélgethetnek, és akinek esetleg kérdései vannak, föltehetik a szakembereknek.

Holló Istvántól, a Mental Drog Prevent egyik alapítójától megtudtuk, hogy ezeket a kényes témákat szeretnék felvállalni, és az ismereteiket megosztani a családokkal, de bizalommal fordulhatnak hozzájuk ezekkel a kérdésekkel, tanácsadással is foglalkoznak. A nők, az édesanyák kulcsszerepben vannak, a kiskorúak általában 14–16 éves korukig próbálják ki a különböző pszichoaktív szerereket, a legálisakat vagy illegálisakat, tehát a család lehet a legnagyobb gát, ami megelőzheti vagy meggátolhatja ezt. Időben kell tudomást szerezni a tényekről, akkor lehet valamilyen szinten koordinálni a gyereknevelésben a problémás viselkedést.

Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának elnöke a sajtó képviselői számára elmondta, hogy a női fórum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a közösségben felmerülő gondokat megpróbálják orvosolni szakemberek bevonásával. Egész Vajdaságban időről időre figyelemfelkeltő akciókat, előadásokat szerveznek, mivel fontos, hogy együtt közösen tudják kezelni ezeket a problémákat, és az emberek tudomást szerezzenek arról is, hogy hová, kihez tudnak fordulni, ha gondjuk akad.

– Különös hangsúlyt kell fektetnünk a gyerekeinkre, hiszen ők a jövőnk, nagyon fontos az ő mentális egészségükre is odafigyelni, ezért egész Vajdaság területén időről időre figyelemfelkeltő akciókat szervezünk, illetve ilyen és ehhez hasonló előadásokat, amelyek nagyon nagy sikert aratnak. Nagyon örülünk annak, hogy ezek a rendezvények egyre tömegesebbek, nagyon sokan jönnek el, keresnek meg bennünket, és a szakemberek segítségét is.

A hétfő esti előadás az alsós gyerekek szüleit célozta meg, a közeljövőben a felső osztályba járó diákok szüleinek, és a hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak szerveznek hasonló előadásokat a község területén.

A Női Fórum következő akciója március 25-én, szombaton délután lesz, amikor sportnapot szervez Topolyán a Csáki Lajos Általános Iskola kis tornatermében, Major Annamária vezetésével. A következő előadásra pedig Topolyán a Vásártéri Otthonban kerül sor, március 28-án a Nyugdíjas Fórummal közösen szerveznek előadást a gyermeknevelés témájára, melynek előadója dr. Szakmány Major Edit lesz.