2024. március 28., csütörtök

4 halottja és legalább 20 sérültje van a londoni merényletnek

Terrortámadás történt Londonban szerda délután. A merényletnek legalább négy halálos áldozata van, közülük az egyik egy rendőr. A sérültek száma húsznál is több lehet.

Mentősök egy sebesültet részesítenek elsősegélyben (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

Mentősök egy sebesültet részesítenek elsősegélyben (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

A Scotland Yard első, szerdán kora este tartott tájékoztatójából részletek nem derültek ki. A londoni rendőrség szóvivője csak azt erősítette meg, hogy "amíg ettől eltérő információ nem merül fel", a hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket, de hangsúlyozta, hogy a sérültek, illetve az áldozatok számáról a híradásokban szereplő számokat nem tudja megerősíteni.
A szóvivő "számos sérültről" beszélt, akik között szavai szerint "rendőrök" is voltak.

A BBC televízió szerda este közölt értesülése szerint a terrortámadásban egy rendőr is meghalt.
A szerda estig rendelkezésre álló nem hivatalos adatok szerint a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először gyalogosok közé hajtott, majd szürke, Hyundai típusú egyterű járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt, és legalább egyiküket megkéselte. A támadóra a rendőrök rálőttek, de szerda estig nem vált hivatalosan ismertté, hogy életét vesztette-e.

Egyes médiaértesülések szerint a járműben ketten ültek; a másik személyt még keresik. A rendőrség ugyanakkor azt feltételezi, hogy csak egy merénylő volt, és ő az egyik halott.

A rendőrség felkérte a lakosságot: ha rendelkeznek videófelvételekkel vagy fényképekkel a történtekről, azokat juttassák el a hatóságokhoz.

A francia miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy a sérültek között több francia iskolás gyermek is van.

A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többen válságos állapotban vannak. Egy sérült nőt a Temzéből mentettek ki.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre.

May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Kommandósok érkeznek a brit parlament épületéhez(Fotó: MTI/EPA/Anday Rain)

Kommandósok érkeznek a brit parlament épületéhez(Fotó: MTI/EPA/Anday Rain)

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Ezt a fokozatot sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe.

A támadás után a rendőrség teljesen lezárta London belvárosát, és először nem engedte ki a parlament épületében ülésező képviselőket, majd átkísérte őket a szemközt emelkedő, jobban védhető Westminster-apátságba. Ugyanide kísérték a Scotland Yard egységei a parlament épülete melletti képviselői irodaházban dolgozókat is.

A londoni merénylet miatt maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is, de az Egyesült Államokban nem változtattak a fenyegetettség szintjén.

Mentősök egy sebesültet részesítenek elsősegélyben a brit parlament épületénél (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

Mentősök egy sebesültet részesítenek elsősegélyben a brit parlament épületénél (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

Angela Merkel német kancellár a hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy folyamatosan tájékoztatják a történtekről. Francois Hollande francia államfő ugyancsak támogatását fejezte ki nagy-Britanniának. Az elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus - mint fogalmazott - valamennyiünket érint. Emlékeztetett arra, hogy Franciaországot a közelmúltban hasonló terrortámadások érték. Matthias Fekl francia belügyminiszter közölte, hogy Párizs kész megadni a szükséges segítséget Nagy-Britanniának. "Teljes egészében szolidárisak vagyunk Nagy-Britanniával" - mondta a miniszter. Hasonlóan nyilatkoztak az osztrák vezetők is.

Az orosz külügyminisztérium fokozott éberségre szólította fel a Londonban tartózkodó orosz állampolgárokat. Az amerikai külügyminisztérium felszólította a Londonban tartózkodó amerikaiakat, lépjenek kapcsolatba családtagjaikkal, hogy tudják, biztonságban vannak-e.

A hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy szerdai londoni események pontosan egy évvel azután történtek, hogy Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson öngyilkos merényleteket követtek el dzsihadisták. A két támadásban harminckét ember halt meg, és több mint háromszáz megsebesült.

Nyitókép: Mentősök egy sebesültet részesítenek elsősegélyben a brit parlament épületénél (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)