2024. március 29., péntek

Lövöldözés a brit parlamentnél, lelőtték a feltételezett merénylőt

Egy nő életét vesztette a londoni Westminster-hídon történt támadás következtében - közölték kórházi források.

A Press Association hírügynökség értesülése szerint több másik sérült nagyon súlyos állapotban van. A sérültek száma egyelőre nem ismert.

A parlamentnél egy merénylő megkéselt egy rendőrt. A rendőrség lelőtte a tettest. Eközben a közeli Westminster-hídon többen megsérültek, amikor elgázolta őket egy autó. Feltehetően gázolásos merénylet történt.

A rendőrség egyelőre terrorista támadásként kezeli az esetet.

A merénylet idején a brit parlament alsóháza éppen ülésezett, munkáját azonnal felfüggesztették.

A londoni támadás hírére az Edinburgh-ban ülésező skót parlament is felfüggesztette ülését, amelyen a Skócia függetlenné válásáról szóló népszavazás kiírásáról tanácskoztak éppen. Hírszerzési értesülések nem utaltak arra, hogy az edinburgh-i törvényhozást is veszély fenyegetné, ennek ellenére megerősítették az épület védelmét

Az első hírek politikusoktól és újságíróktól származtak, akik kiírták Twitterre, hogy lövések zaját hallották. Az eset közben épp az alsóház ülésezett, az ülést berekesztették. A képviselőházat kiürítették, a képviselőket biztonságos helyre vitték. A Reuters riportere szerint az orvosok két embert ápoltak a parlamenti birtokon belül. A Westminster-hídon egy autó emberek közé hajtott, ezt követően pedig lövöldözés tört ki. 

Pont egy éve az Iszlám Állam terroristái merényletet követtek el Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson. A terrortámadásban 32 ember meghalt és 340 megsérült.