2024. április 20., szombat
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Elviselhetetlenné vált rágalmak

Támadás, bocsánatkérés, kritizálás és az ellenzéki jelöltek egyetértése határozta meg az államfőválasztási kampány tegnapi napját

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt vezető tisztségviselője hétfő esti közleményében azzal vádolta meg Vuk Jeremić elnökjelölt nejét, Nataša Jeremićet, hogy ő áll a szerbiai drogmaffia élén. Mint fogalmazott „a Burgija fivéreket, a Pókokat és másokat, vagyis Szerbia drogpiacának egészét Nataša Jeremić, Vuk Jeremić felesége irányítja”. Erre reagálva tegnap Nataša Jeremić sajtótájékoztatót hívatott össze, és könnyek között mondta el, hogy életében nem fogyasztott drogot, alkoholt sem ivott már több mint tíz éve, mivel nyílt titok, hogy férjével gyermeket szeretnének, ez a vágyuk azonban nem teljesül. Mindez – tette hozzá – Aleksandar Vučić elnökjelölt, a Szerb Haladó Párt elnöke számára is ismeretes.

Vučić a sajtótájákoztatót megelőzve, a reggeli órákban bocsánatot kért Szerbia minden polgárától a hibáért, melyet, mint mondta, Jovanov követett el, s párhuzamot vont a saját testvérét, Andrej Vučićot ért támadásokkal. Függetlenül ettől, Nataša Jeremić a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Vučić biztosan ellenőrizte Jovanov nyilatkozatát, tudott róla, hogy az mit fog mondani, ezért nem fogadja el a kormányfő bocsánatkérését.

Nataša Jeremić a későbbiekben dönt arról, hogy beperel-e valakit rágalmazás és becsületsértés miatt. Mint mondta, nagyon fél. Úgy érzi, ha az SZHP képes volt ilyen közleményt kiadni, akkor semmi mástól sem riad vissza.

A sajtótájékoztatón a Pink televízió jelenlevő újságírónője megpróbálta kiegyenlíteni az SZHP vádjait Vuk Jeremićnek az Andrej Vučićtyal, Aleksadar Vučić fivérével kapcsolatos állításaival, nyilatkozataival. A szócsata során szóba került a hatalom rátenyerelése a médiatérre, a cenzúra és az újságírók egzisztenciális félelme, ami miatt csak kevesen képesek szolidárisak lenni vagy a lelkiismeretükre hallgatva végezni a munkájukat. Nataša Jeremić külön köszönetet mondott jelenlevő volt kolléganőinek, a Szerbiai Rádió és Televízió munkatársainak. Azt mondta, tudja, hogy mekkora nyomás nehezedik rájuk.

Vučić reagált a sajtótájékoztatót követően is, a legnagyobb képmutatásnak és kettős mérce alkalmazásának nevezve Jeremić nejének a megnyilvánulását. Arról beszélt, hogy a saját családját is számos támadás és rágalom éri, mégsem szólít senkit sajtótájékoztatóra „sírni meg szelfizni”. A többi elnökjelölt Nataša Jeremić mellé állt. Saša Janković gratulált neki a bátorságáért, Ljubiša Preletačević Beli komplexusokkal telinek nevezte a haladók közleményeinek gyártóit, Aleksandar Popović (Szerbiai Demokrata Párt) pedig a kampány legaljának minősítette a Jeremić nejére zúdított hazugságokat.

VUČIĆ URALJA A HÍRADÁSOKAT

A Társadalmi Kutatások Irodája (BIRODI) legújabb jelentésében ismét arra mutatott rá, hogy Aleksandar Vučić, a hatalmi koalíció elnökjelöltje uralja a médiateret. A felmérés az elnökválasztási kampány első és második hetét elemezte, a médiumok központi hírműsorainak tartalmát figyelembe véve. Arra mutattak rá, hogy Vučić szerepel legtöbbször a közszolgálati SZRT 1, a kereskedelmi Pink, Prva, B92, Happy és N1 televíziók híradóiban, elnökjelöltként és kormányfőként egyaránt. A Pink tévé esete a legszembeötlőbb: a Szerb Haladó Párt elnöke 7999 másodpercet szerepelt az első héten, ebből 6961 másodpercet kormányfői, 1038 másodpercet pedig elnökjelölti szerepkörében. Az összehasonlítás kedvéért: a második leggyakrabban emlegetett jelölt, Saša Janković 288 másodpercet szerepelt a Pinken ugyanebben az időszakban. A csatornák többsége pozitív fényben tüntette fel az elnökjelölteket. A felmérés szerint az N1 tűnik a legsemlegesebbnek. A kampány második hetében többet szerepelt Luka Maksimović avagy Ljubiša Preletačević Beli az RTS 1 és az N1 tévéállomások csatornáin.

Hasonló eredményre jutott a belgrádi Kliping médiaelemző ügynökség is. Mint közölték, Vučićé volt az éterbe került központi híradások idejének 26,48 százaléka. Saša Janković 9,97 százalékkal a második.

CSAK OROSZ MEGFIGYELŐK LESZNEK?

A külföldi szervezetek máig jelentkezhetnek a szerbiai államfőválasztás megfigyelésére, a hazai megfigyelők még március 27-éig jelezhetik ebbéli szándékukat. Tegnapig egyetlen külföldi megfigyelő szerv, az Orosz Központi Választási Bizottság adta át kérelmét. A szerbiai szervezetek közül a Központ a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért (CRTA), az Őrködő Polgárok (Građani na straži), a Szabad Választások és Demokrácia Központ (CeSID) és a Jogászok Emberi Jogi Bizottsága (YUCOM) kérték a választások ellenőrzésének lehetőségét.

ADÓZZON AZ EGYHÁZ IS!

A kampány folytatásában tegnap Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke és jelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy véleménye szerint az egyháznak is adóznia kellene. Mint mondta, a polgárokat kötelezik arra, hogy vagyonuk, ingatlanaik után adózzanak az államnak, az egyház pedig még mindig nem került be az adózási rendszerbe. Síkraszállt azért is, hogy a nagy labdarúgóklubok és közvállalatok esetében az állam gyakoroljon ugyanolyan szigort a számlák fizetése terén, mint ahogyan azt a polgárok esetében teszi.

MARADJANAK AZ ORSZÁGBAN A FIATALOK!

Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom jelöltje a belgrádi Ifjúsági Otthonban tett látogatása során arra szólította fel a fiatalokat, hogy maradjanak az országban, ne engedjék, hogy a politika elűzze őket innen. Azt mondta, élt együtt amerikai, nyugat-európai, dél-afrikai szerbekkel, s látta, hogy a nagyobb bér, a jobb életszínvonal, az új autó és a lakás nem gyógyír a honvágyra.