2024. március 29., péntek

,,Časarkert“ na novoj lokaciji

Sa šest osnivača i tri pomoćna radnika su počeli, a danas imaju 80 radnika. ,,Časarkert Kft.“ iz Mužle danas se ne bavi samo otkupom povrća, već sami organizuju i proizvodnju.

Nadaju se da će se još ove godine preseliti na novu lokaciju. Još od 2008. godine pokušavaju da prevazilaze prepreke koje se pojavljuju pred proizvođačima, pa su se njih nekoliko udružili iako poseduju malo zemlje, lošijeg kvaliteta. Najveći uspeh im je što su glavni snabdevači Gomex-ovih prodavnica.
- Nema potrebe više da vozimo robu noću za Novi Sad ili Beograd. Sve možemo predati ,,Časarkert“-u. Najbitnije je da roba koju proizvedemo bude visokog kvaliteta. Ja proizvodim na sedamhiljada kvadratnih metara u šatoru od folija. Najviše paradajz, krastavce, a na jesen ću saditi papriku. Napolju uzgajamo na 27 hektara, od toga 12 lanaca mladog krompira, a na ostalim njivama kupus, brokoli, karfiol, papriku- kaže Oskar Sarvak, kooperant.
U početku je bila zamisao da se svako bavi svojom proizvodnjom, a ,,Časarkert“ da plasira robu. Ali pošto su se neki baštovani odselili za inostranstvo, preuzeli su njihova gazdinstva, prosto su se preorijentisali na organizovanje sopvene proizvodnje. Tako da se početkom svake godine dogovaraju šta će se saditi i šta je isplativo.
-Sa osamdeset radnika obavljamo prolećne radove. Sopstvenim snagama proizvodimo šatore od folije da bi mogli širiti proizvodnju. Posao teče, proizvodimo rasadu, šatori su zasađeni. Na novoj lokaciji smo izgradili prostoriju u kojoj ćemo se baviti konzervisanjem povrća, za početak ćemo kiseliti kupus. Pokušavamo da opstanemo u ovim teškim vremenima, znajući da je poljoprivreda najneorganizovanija grana- rekao je Đula Madaraš, direktor.
Pre pet godina ,,Časarkert“ je osnovao radionicu za proizvodnju šatora od folije. Momentalno ima osmoro zaposlenih, varioce i bravare. Prvenstveno zadovoljavaju svoje potrebe, mada rade i po porudžbini. Proizvode šatore dimenzija osam puta četrdeset metara, od toga mesečno isporuče pet baštovanima.
-Razvoj ,,Časarkert“-a usporava to što rade na devet lokacija, a to povećava troškove proizvodnje. Ove godine se nadaju da će rešiti taj problem.
Mi nažalost, nismo počeli svoj biznis sa kapitalom, već smo uzeli u zakup neku staru kućicu pre osam godina i polako smo ulagali na mestima, koja u budućnosti nećemo moći ni iskoristiti. Ali na sreću smo uspeli kupiti jedan plac, gde ćemo premestiti i ujediniti firmu, da ne moramo raditi više na devet lokacija. Ovako će nam troškovi biti manji, a mi ćemo biti konkurentniji na tržištu- rekao je direktor.
Pored staklene bašte koja će se prostirati na 2200 kvadratnih metara i u koju će biti uloženo 350 hiljada evra, planiraju savremenu proizvodnju i preradu povrća. Pored ovog objekta još postavljaju i šatore od folije, gde radi 11 radnika. Za proizvođače se ovde spremaju rasade da bi proizvođači imali robu istog kvaliteta.
Ova nova lokacija će omogućiti organizovanje predavanja i podučavanje početnika u baštovanstvu, da se upoznaju sa novinama u proizvodnji. Ovde će se isprobavati delotvornost đubriva, semena, kao i kvalitet hemijskih sredstava. Ono što se pokaže kao najbolje, moći će svaki baštovan da primenjuje na svom gazdinstvu.