2024. április 19., péntek

Tűzoltók versenyeztek Bácskossuthfalván

Népes és hangulatos volt a lánglovagok tudáspróbája, a hétvégén megtartott III. Kapocs-kupa

Magyarország és Horvátország képviselői mellett az ország számos pontjáról – főleg Vajdaságból – érkezett több mint 36 csapat 320 tűzoltója mutatta be tudományát, ügyességét és gyorsaságát a közönségnek és a bíróknak a III. Kapocs-kupán, a bácskossuthfalvi általános iskola tornatermében.

A házigazda Moravicai Önkéntes Tűzoltóság csapatai (Kazinczy Paszterkó Dianna felvétele)

A házigazda Moravicai Önkéntes Tűzoltóság csapatai (Kazinczy Paszterkó Dianna felvétele)

Aki nem tudná, hogy mit jelent a verseny elnevezésének „kapocs” előtagja, eláruljuk, hogy a hagyományos, nagy területet igénylő tűzoltópróbák egyik, kisebb teret felhasználó szakaszáról van szó. Ez a tűzoltás alkalmával a „szívó” oldalra eső rész eszközeinek időre és pontosságra történő összeszerelése. A tűzoltó szerszámok „nyomó” oldali részének tevékenysége további legalább 30 méteren zajlik. Ennek a versenynek Horvátországban és Ausztriában van nagy hagyománya. Az országba a bácskossuthfalviak közvetítésével jutott el, és a nemzetközi CTIF-szabványok alapján szervezik meg.

Az erőpróba kezdetén az egyik legígéretesebb csapatra hívták fel a figyelmem a házigazdák, mondván, fényes nemzetközi sikereik is vannak. Branislav Jankov csapatkapitány hangsúlyozta, hogy bár településük, Borča, valamikori falu, ma már több tízezer lakosával Belgrád egyik külterületének számít, ők – főleg az őslakosok – még büszkén vallják önállóságukat.

– A borčai önkéntes tűzoltó testület az idén ünnepeli megalapításának 120. évfordulóját. Egyesületünk körülbelül 80 tagot számlál, és közülünk senki sem hivatásos. Rengeteg időt és energiát fektetünk bele a felkészülésbe. Ide is nyerni jöttünk, természetesen – mondta a csapatkapitány.

A borčaiak terve majdnem sikerült is, hallhattuk a díjátadón. Az elismeréseket Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya, a Vajdasági Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja és az országos szövetség végrehajtó bizottságának tagja nyújtotta át.

Az ifjabb hölgyek versenyében, az A kategóriában a legfelkészültebbnek a bácskossuthfalvi csapat bizonyult, őket a péterváradi testület női egysége követte, a 3. helyen pedig a glogonjaiak végeztek. A tapasztaltabb hölgyek (B) kategóriájában a zentagunarasi versenyzők arattak, őket a magyarországi Tótkomlósi Önkéntes Tűzoltóság csapata követte, és az oromi hölgyek lettek a 3. helyezettek.

A fiatalabb férfi versenyzők A kategóriájának győztese a házigazda Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett. Őket a fent említett borčai testület követte, majd a valpovói önkéntesek remeklése a képzeletbeli dobogó 3. fokára volt elegendő. A több tapasztalattal rendelkező, B kategóriában indulók közül a trsteniki versenyzők vitték el a serleget, a házigazdák teljesítménye a második helyet jelentette, a 3. helyezést pedig a péterváradi lánglovagok érdemelték ki.

Az összesített eredmények alapján a legeredményesebb hölgycsapatnak kijáró kupát a zentagunarasi Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület vihette haza, a férfiak kategóriájában pedig a bácskossuthfalvi egyesület érdemelte ki. A legfényesebb sikerekkel küzdő egyesületet jutalmazó vándorserleg is a házigazdákhoz került. A legügyesebbek a magyarkanizsai Vatroprevent ajándékát, egy-egy tűzoltókészüléket is átvehettek. Az idei Kapocs-kupa bírái Fodor Zoltán, Milan Veselinović, Molnár Gábor és Ljubiša Maksimović voltak. Jaksity Mária, a zentagunarasi Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület elnök asszonya cseppet sem leplezte elégedettségét, hogy immár többedik alkalommal harcolták ki maguknak az első helyet.

– Nemcsak a versenyeken remekelnek a hölgyek, hanem már élesben is bizonyíthatták rátermettségüket. Az elmúlt két évben 8 tüzet volt alkalmuk eloltani – mondta.

Nagy Simontól, a bácskossuthfalvi tűzoltók parancsnokától megtudtuk, hogy a nagyszerű hangulatú versenyt hatalmas előkészületek előzték meg, és nagyon sok közreműködő összefogásának, munkájának köszönhető, hogy megvalósult.