2024. április 20., szombat

Faültetési akció Muzslyán

A Caritas támogatásával parkot létesítenek a nádas helyén

Faültetési akciót szerveztek a hétvégén Muzslyán, ahol egy új park létesítése van folyamatban. A munkában a helyi közösség önkéntesei, a Szervó Mihály Általános Iskola diákjai és tanárai, cserkészek, bérmálkozásra kőszülő fiatalok és a muzslyai civil szervezetek képviselői vettek részt.

Bánátban még nem veszett ki az önkéntesség (Fotó:  Kecskés István)

Bánátban még nem veszett ki az önkéntesség (Fotó: Kecskés István)

A falu központjának közelében, a régi malom mögötti nádas helyén az eddigi fásítási akciók során 640 facsemetét ültettek el. Összesen több mint nyolcszáz facsemetét terveznek elültetni.
A Nagybecskereki Püspökségi Caritas közreműködésével ugyanis parkot létesítenek, ennek köszönhetően Nagybecskerek város – több mint fél évszázad után – zöldövezetet kap. Ez már magában is nagy jelentőségű, hiszen a legnagyobb bánáti város összterületének mindössze a három százalékát borítják erdők, ami szerbiai viszonylatban a legkevesebb. Ez lesz a magyar többségű helyi közösség egyik legnagyobb idei kommunális beruházása. A jelentősége annál is nagyobb, hogy helyi járulék hiányában valósul meg.
A projektum szerzője Halmai Tibor, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas igazgatója. A támogatóik között van a német, az osztrák, a román, a cseh Caritas is. Támogatásuk nélkül nem tudtak volna elindulni sem a projektum megvalósításában. Emellett azonban nagy szükség van az önkéntesek munkájára is ahhoz, hogy a beruházás teljes egészében megvalósuljon. Ez egyben összefogja az itt élő közösséget is. A folyamatos közösségi munkára pedig már csak azért is szükség lesz, mert még huzamosabb ideig kell majd gondozni a facsemetéket és harcolni a náddal, amely hosszú ideig uralta ezt a több mint háromhektáros területet. Nagyobb esőzések után itt megáll a víz, nyáron szúnyogteleppé vált, és az elszáradt nád tűzveszélyes is volt.
A környéken élők örülnek annak, hogy ez a probléma végre hatékonyan megoldódik. Az eddigi próbálkozások, hogy megszabaduljanak a nádastól, sorra sikertelenül végződtek. Van hely játszótérnek is, sportpályának, sétányoknak. Nyilván az ide tervezett nyolcszáz fának és bokornak köszönhetően az itt élők nyáron továbbra is élvezhetik majd a hűvöst, de most már nem lesz itt a tűzveszélyes nádas, és szúnyogból is kevesebb lesz.
A parkkialakítás céljából további munkaakciókat szerveznek, a hivatalos megnyitóját pedig szeptember első felére, a falu búcsújára tervezik.