2024. április 19., péntek

Kilenc előadás versenyben

Kihirdették a 62. Sterija Játékok programját -- A szelektor több, a versenyprogramba be nem került előadást is kiemelt

Miroslav Radonjić, a fesztivál igazgatója és válogatója tegnap kihirdette az idén 62. alkalommal, május 26-a és június 3-a között megrendezendő Sterija Játékok programját. Elmondta, úgy határoztak, megváltoztatják a Sterija Játékok eddigi koncepcióját, és a hazai szerzők fesztiválja helyett nemzeti jellegűt létrehozni, hogy Szerbia összes színháza és minél több előadás versenybe szállhasson a Sterija-díjért. A válogató tavaly március 15-től idén március 15-ig 64 hazai szerző művéből készült előadást nézett meg, ebből 37 egyúttal ősbemutató is volt. Kiemelte, az előadásokat a stílus, a műfaj, a tematika és a rendezés szempontjából is a sokféleség jellemezte, 20 előadás pedig mindenféle szempontból megfelelt a fesztivál művészeti és esztétikai kritériumainak, a szelekcióba azonban legfeljebb 9 előadás kerülhetett be. A 62. Sterija Játékok május 26-án Staša Zurovac rendezésében és koreográfiájával a Belgrádi Népszínház Ko to tamo peva című, versenyprogramon kívüli balettelőadásával veszi kezdetét.

A Sterija Játékok versenyprogramjában a következő előadások szerepelnek: a szlovén Prešernovo gledališče, Kranj és a Slovensko ljudsko gledališče, Celje Branislav Nušić művén alapuló Ožalošćena porodica című produkciója Igor Vuk Torbica rendezésében; a vranjei Bora Stanković Színház Jelena Mijović Bora Stnaković motívumain alapuló, Ružica, uvela című előadása Milan Nešković rendezésében; az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Ivo Andrić művének felhasználásával készült Na Drini ćuprija című produkciója Kokan Mladenović rendezésében; a belgrádi Nemzeti Színház Danilo Kiš művén alapuló Elektra című előadása Iva Milošević rendezésében; a belgrádi Zvezdara teatar Hipnoza jedne ljubavi című produkciója, melyet Dušan Kovačević írt és rendezett; a Beogradsko dramsko pozorište Moje dete című előadása, melyet Stojan Srdić műve alapján Ana Đorđević adaptált és rendezett; a belgrádi Bitef Teatar és a szarajevói ArtHub Nova doba című koprodukciója, melyet Vuk Bošković műve alapján Dino Mustafić rendezett; a belgrádi Atelje 212 Deca radosti című produkciója, melyet Milena Marković írt és Snežana Trišić rendezett; valamint a zombori Népszínház Maestro című, Milivoje Mlađenović által írt darabja Milan Nešković rendezésében.

Miroslav Radonjić ismertette továbbá a Krugovi címet viselő, a versenyprogramba nem tartozó nemzetközi előadások programját is, melyben a következő előadások kaptak helyet: Silling Árpád Horthy című szerzői darabja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a zombori Népszínház koprodukciójában; a zágrábi Horvát Nemzeti Színház Tena Štivičić által írt és Ivica Buljan által rendezett Tri zime című előadása; Mate Matišić Sinovi umiru prvi című műve, melyet Marko Misirača vitt színre a banjalukai Narodno pozorište Republike Srpskeben; a szarajevói Kameni teatar 55 Teferič című előadása, melyet Derviš Sušić műve alapján Aleš Kurt adaptált és rendezett; továbbá a Za šta biste dali svoj život? című produkció, amely Haris Pašović szerzői darabja, amely a szarajevói East West Center, az Újvidéki Színház, az újvidéki Pozorište Promena és a zenicai Bosansko narodno pozorište közös produkciója. A fesztivál nemzetközi előadásait angol nyelven is feliratozzák.

Habár a versenyprogramba nem kerültek be, különleges dramaturgiai eljárásai, stílus- és műfajbeli innovációi, a hagyományostól eltérő rendezői megoldásai, illetve egy-egy kiemelkedő színészi alakítás révén a válogató a többi mellett kiemelte a Zombori Népszínház Gogoland című előadását (Herceg János műve alapján rendezte: Urbán András) és az Újvidéki Színház Off (rendezte: Puskás Zoltán), Fáma a biciklistákról (írta: Svetislav Basara; rendezte: Lénárd Róbert), valamint Fekete című produkcióját, amelyet Németh Ferenc Balog István vitézi drámájának átirata nyomán Lénárd Róbert írt színpadra és Žanko Tomić rendezett.

A 62. Sterija Játékok előadásainak idén az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház és az Ifjúsági Színház ad otthont, zárásként pedig Olga Dimitrijević Kako je dobro videti te opet című, a Sterija Játékok drámaíró versenyének 2014-ben díjnyertes művéből készült előadást láthatja a közönség Aleksandra Milavić Dejvis rendezésében.