2024. március 28., csütörtök

A török kormánypárt lemondta valamennyi németországi kampányrendezvényét

Török politikusok nem tartanak több kampányrendezvényt Németországban az április 16-án tartandó népszavazással összefüggésben - jelentette be kedden a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik szóvivője.

"Valamennyi meghirdetett rendezvényt lemondtuk" - közölte az AKP külföldi koordinációval foglalkozó kölni irodájának szóvivője az AFP francia hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a döntést Ankarában hozták meg azt követően, hogy az elmúlt hetekben az ügy miatt kiéleződött a feszültség Törökország és Németország között.
A tervek szerint török miniszterek már nem kampányoltak volna a németországi török közösségek előtt az elnöki rendszer bevezetése mellett, csak az AKP képviselői léptek volna fel tájékoztató célú rendezvényeken.
Eközben Zafer Sirakaya, a török kormánypárt európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniójának (UETD) elnöke is bejelentette a Wirtschaftswoche című német magazinban, hogy a népszavazás előtt már nem fognak olyan rendezvényt szervezni, amelyen a török kormány képviselői is részt vennének, inkább "helyi szintű" tájékoztatást terveznek.
Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló törökországi referendum miatt az utóbbi időben Ankarának kiélezett konfliktusai voltak több európai uniós tagállammal is. Több ország magára haragította Törökországot azzal, hogy nem engedélyezte, hogy török politikusok kampányrendezvényeket tartsanak a helyi török közösségek előtt.