2024. március 29., péntek

Egyetemista tavaszköszöntő Újvidéken

Bemutatták a park- és tértervezést, amely a hallgatók minőségi, közösségi életét szolgálja

Urbánus akkupunktúra – tanulmány az egyetemi városról című kiállítással köszöntötték a hallgatók a tavasz első napját az Újvidéki Egyetem Rektorátusának csarnokában. Az egybegyűltekhez dr. Dušan Nikolić rektor, dr. Darko Rebo, a Műszaki Tudományok Kara Építészeti és Városrendezési Tanszakának vezetője és dr. Saša Orlović rektorhelyettes szólt, majd Stefan Vujić elsőéves építészhallgató ünnepélyesen megnyitotta a tematikus kiállítást. Ugyanott a Hortikultúra és Tájépítészeti Tanszak mesterfokozaton tanuló hallgatói bemutatták elképzeléseiket, tervrajzaikat az egyetemi parkról. A tervek és makettek abból a célból készültek, hogy az egyetemi város ne olyan hely legyen, amelyen csak átsétálnak a fiatalok, hanem hogy ott szívesen tartózkodjanak és barátkozzanak. A majd 6 hektárnyi egyetemi park és egyetemi terület a hallgatók terveiben a színvonalas időtöltés minőségi helyszíneivé kell, hogy válnak, és másokat is odavonzzanak a város területéről és környékéről. A terveikben szerepel szabadtéri amfiteátrum, mozi, valamint sétányok és kutak. A maketteket, amelyek Bojan Tepavčević egyetemi tanár és Dejan Mitov asszisztens vezetésével készültek, Nikolina Blagojević és Milena Rakin egyetemista mutatta be.

A tavaszköszöntő műsorban Aleksandra Krčmar Ćulibrk rendkívüli egyetemi tanár diákjai – Radmila Jovanović, Lidija Lukičić, Danijela Lola Lapić és Katarina Čirić, a Tritonus vonósnégyes tagjai, a Művészeti Akadémia növendékei – többek között Jovan Ivanović (1845) temesvári születésű szerb zeneszerző Dunai hullámok c. szerzeményének előadásával tették emlékezetessé a tavaszköszöntő rendezvényt.

A napos időben a Gyümölcsészeti, Szőlészeti, Hortikultúra és Tájépítészeti Tanszakának hallgatói az egyetemi város Dositej Obradović terén virág- és dísznövénypalántákat ültettek el annak a projektumnak a keretében, amelynek egyik célja, hogy sok-sok év után újra virágágyások szépítsék, vidámítsák az egyetemisták életterét.