2024. április 20., szombat

A migránsgyerekeknek oktatás kell

Az UNICEF adatai szerint Szerbia területén mintegy 2100 kiskorú migráns esetében kellene megszervezni az oktatást. Mladen Šarčević oktatási miniszter és Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai igazgatójának találkozója után kiadott közleményben kiemelik, hogy a 6–18 éves migránsok oktatásának megszervezése számos kihívást tartogat.

A miniszter szavai szerint a gyerekek többsége nagyon rövid időt tölt Szerbia területén, ugyanakkor további munkaszervezést igényel az a tény, hogy a gyerekek 17 különböző központban tartózkodnak, de a minisztérium készen áll arra, hogy megszervezze ezeknek a gyerekeknek az oktatását.

AZ UNICEF szerbiai igazgatója kiemelte, Magyarkanizsán tett látogatása során kiderült, hogy a szülők 90 százaléka igényli gyermekük oktatását, hogy ezzel áthidalják gyermekeiknek az újtól és az ismeretlentől való félelmét.

– Jelenleg 50 migráns gyerek jár Szerbiában iskolába. A közösség, a család, az iskolai rendszer visszajelzései pozitívak – mondta Saint-Lot. Rámutatott arra, hogy az UNICEF kész technikai támogatást adni a minisztériumnak az oktatás megszervezésében.