2024. április 19., péntek

„Az állam tudja, mibe kell beruházni”

Továbbra is rengeteg új szakembert igényel az információs technológiai szektor – Egy sikeres újvidéki cégben tett látogatást a kormányfő

A Schneider Electric DMS NS egy szerbiai, újvidéki székhelyű, regionális szoftverfejlesztő cég, mely a francia Schneider Electric és az újvidéki DMS csoport közös beruházásaként jött létre. Nevükhöz kötődik az ADMS korszerű villanyáramforgalmazás-kezelési számítógépes rendszer kifejlesztése. A szoftver feladata a nagyobb városok áramellátásának szavatolása úgy, hogy ideális fogyasztás valósuljon meg a megújuló energiaforrásokból napkollektorok és szélerőművek révén. A rendszer pontos számításokat végez, és ahol csak lehet, zöld energiával fedezi a szükségleteket, ezáltal tömérdek pénzt takarítva meg, ugyanakkor hozzájárulva a környezet védelméhez is. A világ legnagyobb szaktanácsadó vállalata, az egyesült államokbeli Gartner hat egymást követő évben is a legjobb terméknek nyilvánította a szoftvert, melyet ma már Szerbia mellett Magyarországon, Romániában, Montenegróban, a boszniai Szerb Köztársaságban, Macedóniában, Szlovéniában, Bulgáriában és Olaszországban is sikerrel alkalmaznak. Az eredményeknek köszönhetően az újvidéki cégnek többek között olyan „nagy játékosokkal” van együttműködési szerződése mint a Microsoft, a General Electric, a Siemenes, a HP és az Iskra.

A cég fejlesztette ki az ADMS korszerű villanyáramforgalmazás-kezelési számítógépes rendszert (Fotó: Ótos András)

A cég fejlesztette ki az ADMS korszerű villanyáramforgalmazás-kezelési számítógépes rendszert (Fotó: Ótos András)

A Schneider Electric 2012-ben úgy döntött, hogy Újvidéken lesz a vállalat fő fejlesztési központja, a döntésnek köszönhetően a mai napig százmillió eurót ruháztak be a felszerelésbe, és ezer fiatal szakértő jutott munkahelyhez. A vállalat számításai szerint a piacon hatalmas lehetőségek nyílnak majd a következő években is, mintegy 15 ezer új informatikai mérnöknek, szoftverfejlesztőnek kínálva ezzel munkalehetőséget. Ahhoz, hogy a lehetőségek mellett ne menjünk el felkészületlenül, az állam felelősségteljes gazdaságpolitikájára is szükség van, mely felismeri, mennyire fontosak az IT-szektornak nyújtott támogatások, a területen véghezvitt beruházások. Arról, hogy az állam mindezzel tisztában van, Aleksandar Vučić kormányfő igyekezte meggyőzni az információs technológia szakértőit a cégben tett tegnapi látogatása során. Mint mondta, eljött az ideje annak, hogy az állam még többet fektessen ebbe az ágazatba, s pénze is van arra, hogy növelje a beruházások mértékét. Mondják meg, mekkora összegre van szükség, s az ország elő fogja azt teremteni – mondta el többször a miniszterelnök. Örömmel vette tudomásul az adatot, hogy az idén 700-zal több egyetemista iratkozott be a Műszaki Tudományok Karára. A Újvidéken épülő jövőbeli tudományos-technológiai parkkal kapcsolatban elmondta, hogy 29 ezer négyzetméteren terül majd el, s jelentős részét éppen az említett kar használhatja. Az eddigi 34 millióról 50 millió euróra fogja az állam növelni a beruházásokat az IT területén. Vučić szerint jelentősnek számít az az adat, mely szerint a tartományi székvárosban négyezren dolgoznak számítástechnikai cégeknél – a Schneider Electric DMS NS cég foglalkoztatottjainak átlagéletkora 27 év.

Aleksandar Vučić szerint eljött az ideje annak, hogy az állam még többet fektessen ebbe az ágazatba (Fotó: Ótos András)

Aleksandar Vučić szerint eljött az ideje annak, hogy az állam még többet fektessen ebbe az ágazatba (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormányfő a látogatás során elmondta, hogy a városban tízezren foglalkoznak az IT-szektorhoz tartozó munkával, sokan közülük otthonról végzik teendőjüket. Igor Mirović biztatónak nevezte a tényt, hogy a dolgozók száma állandóan növekszik, a régióban ugyanis Szerbiában a leggyorsabb ez a pozitív irányú változás. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere elmondta, hogy a város egy fejlett IT-központnak mondhatja magát, s minden előfeltétele megvan ahhoz, hogy az éles mezőnyben sikerrel zárja a versenyt.

A céglátogatáson jelen volt Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is. Prof. dr. Dragan Popović, a vállalat igazgatója azzal a javaslattal fordult a politikusokhoz, hogy járuljanak hozzá egy információs technológiai egyetem megalapításához, mely egyedülálló lenne a régióban, s nagymértékben hozzájárulna az ágazat fejlődéséhez Szerbiában. A Schneider Electric DMS NS-nek egyébként is célja az egyetemi hallgatók tanulmányainak a segítése, s ezzel a jövőben sem szándékozik felhagyni: saját ösztöndíjprogramot működtet, s tanulmányaik elvégzése után munkalehetőséggel várja az okleveles hallgatókat.