2024. április 23., kedd

A megelőzés a legfontosabb

Európai viszonylatban Szerbiában hal meg a legtöbb nő mellrákban

Az Egészségügyi Minisztérium, a Szerbiai Radiológiai és Onkológiai Intézet és a Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet kezdeményezésére hétfőn a mellrák elleni küzdelem világnapján, Szabadkán a Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjában megtartott sajtótájékoztatón az emlőrák kialakulásának veszélyére és jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A szakemberek szerint a megbetegedések okai főként a tájékozatlanság és a szűrővizsgálatok elhanyagolása (Fotó: Gergely Árpád)

A szakemberek szerint a megbetegedések okai főként a tájékozatlanság és a szűrővizsgálatok elhanyagolása (Fotó: Gergely Árpád)

Európai viszonylatban Szerbiában hal meg a legtöbb nő mellrákban. A magas fokú elhalálozás leggyakoribb oka a betegség előrehaladott szakaszában történő diagnosztizálás. A rendszeres szűrővizsgálatok életmentők lehetnek, mert a betegség idejében történő felismerése, amikor a nő még teljesen tünetmentes, a leghatékonyabb. A szűrővizsgálat a nők életét mentheti meg, az államnak pedig a gyógyítás költségeit csökkenti.

A Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet információi szerint 2015-ben Szerbiában 4600 nő betegedett meg mellrákban, és 1600 közülük elhalálozott. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet Rákbetegek jegyzékében 2015-ben 484 rákos beteg szerepel, ebből 114 nő emlőrákos volt, negyvenöten közülük meg is haltak.

– A legnagyobb probléma, hogy a nők számottevő többsége nem hajlandó részt venni a szűrővizsgálatokon, a múlt évben több mint háromezer nőnek küldtünk értesítést a szűrővizsgálatról, ebből 585 nőt kizártak a vizsgálatból, mert már voltak mammográfiai vizsgálaton vagy más oka volt a kizárásnak, 2070 nő pedig elutasította a szűrővizsgálatot, csupán 1238 nő vett részt a szűrővizsgálaton. A szűrővizsgálaton 24 nőnél elváltozásokat figyeltünk meg, őket további vizsgálatra küldtük Kamenicára. A múlt évben csökkent a mammográfiás szűrővizsgálatok száma, ennek oka, hogy a szabadkai kórházban mintegy négy hónapig nem üzemelt a műszer – mondta dr. Nada Kosić Bibić, a szűrővizsgálat koordinátora.

A betegség az ötvenöt és hetvenöt év közötti nőket érinti leginkább. A megbetegedések okai főként a tájékozatlanság és a szűrővizsgálatok hanyagolása. Bármilyen csomó észlelése vagy váladékozás az emlőből mielőbbi vizsgálatot igényel. A Szabadkai Gyógyszertárak szervezésében a Đuro Đaković utcai gyógyszertárban kedden délután egy és hét óra között az emlőrákos pácienseknek tanácsadás keretében a gyógyszerek adagolásáról, azok mellékhatásairól, valamint a más gyógyszerekkel való alkalmazás lehetőségéről beszélnek.