2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Öreg birkózó nem vén birkózó

A felnőttek országos kupasorozatának második, szabadkai állomásán 68 versenyző lépett fel, valamivel több, mint az első ilyen megmérettetésen. Ennek az az oka, hogy a válogatottból ezúttal senki sem érkezett, így a szerényebb képességű versenyzők is esélyt láttak a jó helyezésre. A mezőny ezúttal is fiatal volt, de akadtak kellemes ellenpéldák is, mint például a 38. életévét taposó, de továbbra is tökéletes formában lévő Milan Marić, aki egy számára kedvezőtlen helyzetből fordított a belgrádi Dešić ellen úgy, hogy egy nagyszerű dobással földre vitte, majd be is tusolta. Hasonlóan jól szerepelt a szintén tapasztalt Gazdag Krisztián, aki az elődöntőben földijét, Petrovićot, majd a döntőben Kolompárt tanította móresre. Krisztiánt egyébként már hosszú évek óta a makacs térdsérülése akadályozza, s ezzel kapcsolatban elmondta, egy budapesti vizsgálat megmutatta, nemcsak porckopásról van szó, hanem a bal térdében le van szakadva a meniszkusz, s ez annyira fáj már neki, hogy napi négy órát tud csak aludni, éjjel is jegelni kell a lábának ezt a részét. A műtét tehát immár halaszthatatlan, amelyet Budapesten végeznek el két hét múlva. Azért Budapesten, mert ott harmadannyiba kerül, mint Belgrádban…

Ha már a sérüléseknél tartunk, be kell számolni a verseny legcsúnyább pillanatáról, amikor a hazaiak egyik legjobbja, Penjov Ervin a šabaci Mijićtyel birkózott. Ervin egy csavart válldobást akart kivitelezni, amikor pukkant vagy inkább csattant valami, ami nem más volt, mint Ervin kulcscsontja. A Spartacus versenyzőjét mindjárt kórházba szállították, s a röntgen meg is erősítette a félelmeket: Ervinnek eltört a kulcscsontja, és hosszabb pihenő, a legjobb esetben négy hét kihagyás vár rá.

Érdemes még megemlíteni a 75 kg-os súlycsoportot, amelynek elődöntőjében nagy csatát vívott a szabadkai Csikós Norbert és a zentai Zörgő Iván, és Csikósnak a döntő is izgalmasan sikerült, de végül kivédte a belgrádi Devčić támadásait, s megnyerte a kategóriát.

Eredmények, 59 kg: 1. Gazdag Krisztián (Spartacus), 2. Kolompár Szebasztián (Proleter), 3. Petar Pavluković (Soko), Dejan Petrović (Potisje). 66 kg: 1. Milan Marić (zombori Radnički), 2. Dragan Dešić (Partizan), 3. Zlatko Lacković (Novi Sad), Perica Dimitrijević (kragujevaci Radnički). 71 kg: 1. Danilo Čolić (belgrádi Radnički), 2. Žarko Velimirović (Partizan), 3. Slavko Vuković (Novi Sad), Miloš Ćopić (Partizan). 75 kg: 1. Csikós Norbert (Spartacus), 2. Marko Devčić (belgrádi Radnički), 3. Goran Sremac (Proleter), Zörgő Iván (Zenta). 80 kg: 1. Mihajlo Bajlović (Partizan), 2. Stefan Ninković (Partizan), 3. Bogdan Petrović (Novi Sad), Stefan Gabrilović (Partizan). 85 kg: 1. Žarko Dickov (belgrádi Radnički), 2. Csábi Valentin (Proleter), 3. Tóth Olivér (Spartacus), Boris Petrušić (Proleter). 98 kg: 1. Đorđe Pešut (kragujevaci Radnički), 2. Horváth Szabolcs (Spartacus), 3. Nikola Veljković (Partizan), Vuk Lekić (valjevói Mladost). 130 kg: 1. Boban Živanović (Partizan), 2. Bűn Roland (Spartacus), 3. Vladimir Radosavljević (Partizan), Nebojša Bjedov (Partizan).

Csapatban: 1. Partizan 47, 2. Spartacus 30, 3. Proleter 18 ponttal stb. A két kupaverseny utáni összesített eredmény: 1. Spartacus, 2. Partizan, 3. Proleter stb. A harmadik kupaversenyt szeptemberben tartják meg.