2024. április 19., péntek

Garázstűz Újvidék belvárosában

Az anyagi kár óriási – Ottjártunkkor a szakemberek az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoztak

Vasárnap hajnali négy óra körül tűz ütött ki Újvidék belvárosában, a Podbara városrészben, egy lakóépület-komplexum alagsorában. A Visarion püspök utca 2c-ben a pincerészt garázsnak használják, tegnap éjjel nagyjából 40 autó volt leparkolva ott – sok megrongálódott, négy teljesen kiégett.

Vasárnap délután így nézett ki az épület környéke (Ótos András felvétele)

Vasárnap délután így nézett ki az épület környéke (Ótos András felvétele)

A riasztást követően tíz tűzoltócsapat érkezett a helyszínre, a lángokat viszonylag gyorsan megfékezték. Előzőleg kimenekítették az épülettömbben alvó nagyjából 150 személyt, ők fél hat körül már visszatérhettek otthonaikba. A lakók listáján nagyjából 300 név szerepel, de hétvége lévén sokan nem voltak otthon. A házi tanács elnökétől megtudtuk, hogy az anyagi kár hatalmas, de még csak megközelítő adatokkal sem tudott szolgálni erre vonatkozóan.

Ottjártunkkor egy szakosított magáncég munkásai éppen a villanyáram visszakapcsolásával foglalatoskodtak, igyekeznek minél előbb használhatóvá tenni a helyiséget. A lakók szerint több napig is eltarthat a takarítás, a pincében bokáig érő kormos vízben tocsognak, gumicsizmákban…

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Noha a leégett, földfelszín alatti garázs falai tűzálló betonból vannak, lényegében az épület tartófalai, mégis indokolt volt a tűzoltók evakuációs parancsa. Zárt helyiségben ugyanis a tűz által keletkező hő felgyülemlik, alagutakban, garázsokban kigyulladó gépjárművek akár 1000 Celsius-fokra is felforrósíthatják a környezet. Ez már elég ahhoz, hogy az épület szerkezete súlyosan károsodjon. A beton kitágul, megrepedezik, lepattog, a benne lévő, meglágyuló acélrudakra nehezedik az épület súlya. Ez történt 2001-ben a new york-i terrortámadások során is: a becsapódó repülőgépek viszonylag kis kárt okoztak, a tervezőmérnökök számítottak ilyesmire. A szétömlő, 50-60 tonnányi kerozin azonban fél órán belül akkora hőmérsékletet termelt, hogy a tartó acéloszlopok meglágyultak, és a toronyépületek összerogytak saját súlyuk alatt.

A tegnap éjjel kiégett gépkocsikon jól látszik, hogy mekkora volt a hőmérséklet, üzemanyagtartály-robbanás szerencsére nem történt, csak az autók gumitömlői durrantak szét. A nap folyamán a rendőrség hivatalos közleményt ad ki a tűzesettel kapcsolatban.