2024. március 28., csütörtök

Lemeszelték Újvidék talán legismertebb street art alkotását

Az újvidéki polgárok megdöbbenésére és felháborodására március 16-án délután, előzetes bejelentés nélkül lemeszelték azt a hatalmas méretű falfestményt, amely az újvidéki Városi Könyvtár közvetlen közelében, a Gimnázium utca kereszteződésénél, a Köztársaság tér déli részén álló épület falát díszítette – közölte tegnap több újvidéki hírportál.

Nem tudni, kinek az alkalmazásában állt az a három munkás, aki kevesebb mint egy óra alatt végzett a meszeléssel. Az épület falát a munka végzésének ideje alatt körbekerítették, egy hidraulikus emelőplatformot is használtak. Egy szemtanú a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy a munkások azt állították, új falfestmény kerül a régi helyére. A városvezetés tegnap semmilyen hivatalos információt nem közölt az esetről, a mural érdekessége, hogy elkészítését Újvidék város finanszírozta a svájci Pro Helvetia kulturális programmal közösen, a falfestési akció szervezője pedig az Inbox Művészeti Egyesület volt.

A The Only Truth (Az egyetlen igazság) című falfestményt 2009-ben készítette az ismert francia street art művész, Remed (Guillaume Alby), két újvidéki művész, Dušana Bjeljca és Mrdaka Luburića segítségével. Remed alkotásai a világ különböző nagyvárosainak épületeit díszítik: New York, Chicago, Lisszabon, Marseille és Fokváros mellett Belgrádban is megtalálhatóak.

Ismeretlenek péntekre virradóra a mural helyére egy kevésbé igényes, falloszt ábrázoló graffitit festettek, valószínűleg így fejezték ki nemtetszésüket annak eltüntetése miatt.