2024. április 19., péntek

Újvidéken járt Franciaország belgrádi nagykövete

Christine Moro, Franciaország belgrádi nagykövete tegnap Újvidékre látogatott, ahol a városházán ünnepélyes keretek között Miloš Vučević polgármester fogadta.

Vučević hangsúlyozta, Franciaország nagykövete immár harmadszor látogat el Újvidékre, ami annak a jele, hogy folyamatos az együttműködés.

– A találkozón több témáról esett szó, természetesen megtárgyaltuk az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím körüli legújabb fejleményeket, valamint szóba került a kulturális intézmények és a francia nagykövetség közötti együttműködés. Az előző napokban találkozót tartottak a Novi Sad 2021 Alap és a Szerbiai Francia Intézet képviselői, amelyen konkrét megállapodások születtek a franciaországi művészek idei, szerbiai vendégszerepléseiről. Ezenkívül beszélgettünk Újvidék és Párizs kerületei, valamint Val-d’Oise város együttműködéséről – mondta a polgármester, majd hozzátette: a nagykövettel megvitatták a nagyobb franciaországi befektetők helyzetét Szerbiában, ilyenek például a Lafarge vállalat vagy a Crédit Agricole Bank.

Christine Moro elégedettségének adott hangot amiatt, hogy újra Újvidékre látogathatott.

– A találkozónk után látogatást teszünk a Jovan Jovanović Zmaj Gimnáziumba. A gimnázium csatlakozott a Frankofónia hónapja elnevezésű rendezvénysorozathoz, valamint elmegyünk egy általános iskolába is, amelyben francia nyelvet tanulnak a diákok – mondta Moro. Hozzátette: Franciaország kulturális intézményei és Franciaország Belgrádi Nagykövetsége is aktívan részt szeretne vállalni az Európa Kulturális Fővárosa 2021, valamint az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 keretében tervezett projektumok megvalósításában. A nagykövet asszony kiemelte, hogy Újvidék és Vajdaság mindent megtesz annak érdekében, hogy modern kulturális programokat szervezzenek a fiatalok számára.