2024. március 29., péntek

Gondozottabb környezetben falun

Épül-szépül Oroszlámos – Megkezdődött a katolikus templom felújítása

Három település: Oroszlámos, Podlokány és Sziget képezi Oroszlámos helyi közösséget. Nem könnyű a dolga annak, aki e települések ügyes-bajos dolgait magára vállalta, hiszen mindhárom falu igényeit, gondjait szem előtt tartva kell tevékenykednie. Csejtei Dezsőnek, az oroszlámosi helyi közösség közelmúltban megválasztott tanácselnökének nem sok szabadideje marad, a problémák megoldása naponta új feladatok elé állítja.

– Tavaly egy fontos beruházást sikerült befejezni: a helyi közösség épületének fejújítását. Nemrégiben pedig a helyi közösség forrásaiból 40 új széket vásároltunk a díszterembe, de még továbbiakat szeretnénk beszerezni. E beruházás 92 000 dináros ráfordítást jelent, és előnyös minden, a faluban működő civil szervezet számára. Azon dolgozunk, hogy minden csoport, egyesület számára teret és helyet tudjunk adni tevékenységük zavartalan folytatásához. Ezzel összhangban a tanácsülésen döntést hoztunk arról, hogy a falunk szövetkezeti otthonában irodát biztosítunk a nőegylet számára is – mondta a tanácselnök, majd így folytatta:

– Ami a tavalyi évet illeti, úgy vélem, a 2016-os esztendő legszebb pillanatai közé tartozott, amikor végre megkezdődött a Szent Család katolikus templom lepusztult, megrongálódott épületének fölújítása, amiért külön köszönet illeti Magyarország kormányát. A Bethlen Gábor Alap 6 millió forintnak megfelelő támogatást folyósít a felújításra, amihez hozzájárul még a Nagybecskereki egyházmegye is. Eddig felújították a tetőszerkezetet, a tornyot, rendbe hozták a homlokzatot és a templomhajó két oldalát. A további kültéri rekonstrukció és a szentély felújítása egyelőre várat magára. Ha minden a tervek szerint halad, a teljes felújítás az idén befejeződhet – mondta Csejtei Dezső tanácselnök.

A helyi közösség mindegyik településén akad tennivaló bőven. Legtöbb gond a közművek terén jelentkezik. Ezek egyike, mely várhatóan az önkormányzat képviselőinek támogatása mellett megoldható, az esővíz-elvezető árkok kitakarítása és kimélyítése Oroszlámoson a főutcának a futballpályától Sziget felé vezető szakaszán, ahol rendre megáll a víz az elvezető árkokban. Az önkormányzat és a helyi közösség összefogásának eredményeként közmunkások végzik a futballpálya körüli csatorna takarítását. Tartományi forrásokból hamarosan elkezdődhet az Oroszlámos mellett éktelenkedő szeméttelep rendbetétele.

Több utcában rossz az út, nincs aszfalt (a Koszovó és a Svetozar Miletić utca egy részén), egyes utcákban még járda sincs, máshol (Jaša Tomić utca) pedig a közvilágítás hagy kívánnivalót maga után.

Kedvező hír, hogy a községi képviselő-testület közelmúltban megtartott ülésén jóváhagyták a törökkanizsai Október 7. Kommunális Közvállalat idei munkatervét, amely magában foglalja többek között az oroszlámosi temetők karbantartását. A kommunális vállalatnak köszönhetően végre megoldódhat a sírkertek, különösen a katolikus temető megfelelő gondozása és karbantartása. A polgárok az elmúlt években kifogásolták a temető állapotát, ami jogos észrevétel volt a részükről.