2024. március 29., péntek

Egyre értékesebb a szép beszéd

A hétvégén Topolyán a helybeli Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházában rendezték meg a nyelvújító Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét.

A rendezvény elején Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán MMK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Felszólalásában elmondta, hogy a nyelv és az irodalom szeretete az alapja a magyar kultúrának.

 – Ma, az okostelefonok világában nap mint nap növekszik nemcsak a szép, helyes beszéd értéke, hanem egyáltalán a beszédé értéke. Örömmel tölt el, ha azt látom, hogy a csoportosan álldogáló fiatalok beszélgetnek, nevetgélnek és nem lehajtott fővel állnak egymás mellett, okostelefonjaikat bámulva – fogalmazott Kisimre Szerda Anna.

A Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági helyezettjei (kép: Benedek Miklós)

A Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági helyezettjei (kép: Benedek Miklós)

A megmérettetésen ezúttal tíz középiskolás diák vett rész Adáról, Óbecséről, Topolyáról, Szabadkáról és Zentáról. A verseny két részből állt; a versenyzők első körben egy korábban begyakorolt, szabadon választható szöveget olvastak fel, majd a második fordulóban az ifjú szónokoknak Wacha Imre A felolvasás című írásának egyik részét kellett felolvasniuk körülbelül 15 perces felkészülést követően. A felolvasásokat kéttagú zsűri értékelne, amelynek tagjai, Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, Kazinczy-díjas szervező, valamint Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanára, az Anyanyelvi Tábor szervezője és vezetője, értékelésükben elmondták, hogy egy-egy felolvasás alkalmával a legfontosabb a szövegben megfogalmazódott gondolatok átadása.

Az értékelést követően a zsűri kihirdette a végeredményt, amelynek értelmében öt versenyző képviselheti Vajdaságot az április huszadikán kezdődő döntőben.

Eredmények: 1. helyezett Körmöczi Dávid (Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola, Szabadka); 2. helyezett Dudás Kata (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya); 3. helyezett Gója Henrietta (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta); 4. helyezett Rajsli Dália (Gimnázium, Óbecse); 5. helyezett Tóth Dávid (Műszaki Iskola, Ada).