2024. március 29., péntek

Tavasz az Izidában

Megkezdődött az üvegházi program a fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó bácsfeketehegyi intézményben

Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat már több éve foglalkozik üvegházi növénytermesztéssel. A társulat értelmi- vagy mozgáskorlátozott felhasználói számára igen fontos ez a tevékenység, hiszen a környezet megismerése mellett önállóságra is neveli őket – mondta el Papp Julianna, az Izida elnöke.

– Nagyon vártuk már a tavaszt, a jó időt, mivel ilyenkor kimozdulhatunk a műhelyekből és többfajta aktivitást végezhetünk. Nagyon fontos megismernünk a környezetünket és a növényvilágot, ezért tartjuk nagyon lényegesnek az üvegházprogramot. Az üvegházban ugyanis különböző gyógy- és fűszernövényeket, valamint virágokat nevelünk. Ez a tevékenység is önállóságra neveli a felhasználóinkat, és reméljük, hogy valamilyen formában odahaza is folytathatják ezt az aktivitást. A téli időszakban laskagombát termesztettünk az üvegházban, most pedig virágokat ültettünk. Van egy újvidéki támogatónk, aki minden évben palántákat biztosít számunkra. Az idén kb. ezer palántát kaptunk, ezeket mi ültetjük át cserepekbe. A fűszer- és gyógynövényeket magról ültetjük kisebb cserepekbe, később pedig kiültetjük a kertbe. Ezeket szedés után szárítjuk, majd festett üvegekbe csomagoljuk. Ilyen módon a kreatív műhelyünket is be tudtuk vonni ebbe a programba. Csaknem 11 fajta fűszernövényünk van, többek között bazsalikom, rozmaring, levendula, citromfű, menta...

Az Izida felhasználói számára nem túl leterhelő az üvegházi munka?

– Ez a munka nem nehéz, hiszen a virágcserepekbe kis mennyiségű földet teszünk. Vannak már olyan felhasználóink, akik már megtanultak önállóan dolgozni. Az asztalok mozgathatók, így kerekes székkel is hozzájuk lehet férni. A kinti munka már kicsit nehezebb, mert például fel kell ásni a kertet, locsolni és kapálni. Ezért is fordultunk kérelemmel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz, hogy a közmunkaprogram keretében munkásokat biztosítson a nehezebb munkák elvégzéséhez.

Mi lesz az itt termesztett növények sorsa?

– Reményeink szerint valamilyen formában értékesíteni fogjuk. Az egész programnak az is célja, hogy kicsit önállósuljunk. Szeretnénk elérni, hogy ne csak mindig várjuk a támogatásokat, hanem biztosítsunk egy kis saját jövedelmet is. A virágok árával nem tudunk egy nagy virágkertészetnek konkurálni, de a szerény bevétel mellett nagyon fontos, hogy fiataljaink foglalkoznak ezzel, és kötődnek a természethez, a növényekhez.