2024. április 23., kedd

A könyvtár társalapítója lett az MNT

Adán helyi adminisztratív illetékeket vezetett be a képviselő-testület

A térítmény helyett ezután helyi adminisztratív illetéket fizetnek a lakosok Ada község közigazgatásában az eljárásokért és az okiratokért a képviselő-testület döntése alapján, amit a csütörtök esti ülésen szavaztak meg a képviselők.

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

Az állami számvevőszék szorgalmazására vezette be a képviselő-testület a helyi adminisztratív illetéket, ami nem jelent újabb terhet a lakosságnak, hiszen a községi közigazgatás hatáskörébe tartozó eljárásokért és okiratokért eddig is térítményt kellett fizetni. Hodik Nándor, a községi közigazgatás vezetője elmondta, hogy az illeték meghatározásánál a lehető legkisebb összeget igyekeztek megállapítani. Kiemelte, hogy az önkormányzat nem vethet ki helyi illetéket azokra az eljárásokra és okiratokra, amelyekért egyébként köztársasági adminisztratív illetéket kell fizetni. Emellett a helyi illeték összege nem lehet magasabb a hasonló tartalmú köztársasági illetékeknél. A díjjegyzék szerint az illeték összege 300 és 20 000 dinár között mozog. Bizonyos eljárások és okiratok azonban illetékmentesek, így többek között az óvodai és iskolai neveléssel és oktatással, az egyetemi hallgatók képzésével, a szakmai továbbképzéssel és az átképzéssel kapcsolatos okiratok és eljárások. Nem kell fizetni helyi illetéket a munkaviszony létesítésénél, illetve a temetkezésnél és a panaszügyi szervhez intézett beadvány esetében sem.

A képviselő-testület a csütörtöki ülésén tizennyolc napirendi pontról tárgyalt és döntött. A testület egyhangúlag támogatta az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapításáról szóló határozat módosítását, amelynek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács a könyvtár társalapítója lett. Eszerint Ada község és az MNT fele-fele arányban gyakorolja az alapítói jogokat, vagyis az MNT részt vesz a könyvtár irányításában, és lehetőségeihez mérten anyagilag is támogatja a tevékenységét.

A testület megszavazta a 2017-es községi költségvetés első módosítását. Eszerint a költségvetés összege 612 millió dinárról 677 millióra emelkedik, vagyis közel 65 millió dinárral lesz több. Ez legnagyobbrészt a múlt évről áthozott összeg, ami állami támogatásból, helyi járulékból és a környezetvédelmi térítményből származik.

A képviselők módosították a környezetvédelmi térítményről szóló határozatot is, amely szerint a térítmény fizetése alól mentesülnek az egyesületek is, amennyiben eleget tesznek az előírt feltételeknek. A községi környezetvédelmi alap az elmúlt évben 17 millió dinárból gazdálkodott. A képviselők elfogadták az erre vonatkozó jelentést, akárcsak a Standard kommunális közvállalat 2017–2026 közötti időszakra vonatkozó ügyviteli stratégiáját és hosszú távú tervét. Továbbá a testület megszavazta, hogy kapjanak térítményt a községi közvállalatok felügyelőbizottságai. A Standard közvállalatban az elnök havi 7000 dinárt, a tagok 5000 dinárt kapnak, az Adica üdültetési közvállaltban az elnöknek 5000 dinár jár, a tagoknak 4000 dinár.