2024. április 18., csütörtök

Észak-Koreáról tárgyalt a kínai és az amerikai külügyminiszter

Az Észak-Koreával kapcsolatos válság diplomáciai rendezését sürgette szombaton Pekingben Vang Ji kínai külügyminiszter, aki amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tárgyalt.

A találkozó után tartott sajtóértekezleten Tillerson kijelentette: kínai partnerével egyetértettek abban, hogy együtt próbálják kényszeríteni a phenjani vezetést nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának megváltoztatására. Az amerikai külügyminiszter szerint a washingtoni és a pekingi kormány is eltökélt abban, hogy rábírja Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására.

Vang Ji a Tillersonnal folytatott tárgyalásokat őszintének, pragmatikusnak és eredményesnek nevezte. Utalt arra, hogy Észak-Korea mellett mindenekelőtt Tajvanról, továbbá a kétoldalú kereskedelemről volt szó.
Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitter-bejegyzésben bírálta Kínát, amiért szerinte nem gyakorolt kellő nyomást Phenjanra. Az elnöki üzenethez képest Tillerson jóval békülékenyebb hangot ütött meg, hírügynökségi értékelések szerint mindkét külügyminiszter a nézeteltérések félretételére, illetve az együttműködésre helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump tervezett közeli, az Egyesült Államokban tartandó csúcstalálkozójára.

Az Észak-Koreával kapcsolatos egyetértésnek különös súlya van annak fényében, hogy egy nappal korábban Szöulban Tillerson még azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a katonai választ sem zárja ki abban az esetben, ha Észak-Korea az Egyesült Államokat vagy Dél-Koreát fenyegeti.

Pekingben viszont az amerikai külügyminiszter már azt emelte ki, hogy Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására, illetve ezzel összefüggésben arra akarják rábírni, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverkezési programjával. Tillerson szerint kínai kollégájával egyetértettek a Koreai-félszigeten kialakult helyzet értékelésében, ennek kapcsán pedig abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek mindenfajta katonai konfliktus kirobbanásának megelőzésére. Hasonlóan foglalt állást a kínai külügyminiszter is, aki a kialakult válság békés, diplomáciai rendezését emelte ki.

Vang Ji utalt az Észak-Koreával való tárgyalások újrakezdésének lehetőségére is. Erre vonatkozóan Rex Tilletrson úgy fogalmazott: tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Phenjan felhagy fegyverkezési programjával.

Tillerson látogatása egyben a tervezett kínai-amerikai csúcstalálkozó előkészítését is szolgálta. Donald Trump és Hszi Csin-ping várhatóan jövő hónapban először találkozik egymással, mégpedig Floridában. Értesülések szerint az amerikai külügyminisztert Pekingben fogadja a kínai elnök is.