2024. április 20., szombat
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Szabadkán kampányolt Janković és Šešelj

A radikális pártelnököt néhány tízen fogadták, a volt ombudsmant viszont egész kis tömeg

A borongós és az előző napoknál jóval hűvösebb délelőtt nem tartotta vissza a Szerb Radikális Párt és elnökének, Vojislav Šešeljnek néhány tíz szimpatizánsát, hogy összegyűljön szombaton a város főterén és meghallgassa az elnökjelölt beszédét, azaz sajtónyilatkozatát. Az SZRP-nek két célja van az idei elnökválasztáson: első körben felülkerekedni Saša Jankovićon és Vuk Jeremićen, majd második körben minél jobb eredményt elérni és megpróbálni legyőzni Aleksandar Vučićot, hangsúlyozta a Jovan Nenad cár emlékművének tövében megtartott kampányrendezvényen Šešelj, reményét fejezve ki, hogy a hatalmi koalíció jelöltje hajlandó televíziós párbajban megmérkőzni vele. A folytatásban azt is elárulta, hogy államfőként úgy ellenőrizné a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat, hogy az elnök alkotmányos hatáskörével összhangban indokolt esetben nem írná alá a köztársasági parlamentben elfogadott törvényeket, ehelyett indoklással újbóli megvitatás és szavazás okán visszaküldené ezeket a parlamentbe.

Saša Janković volt ombudsman aznapi első szabadkai kampányrendezvényére a Magyar Mozgalom IV. Közgyűlését követően került sor a Népkör nagytermében. Mint ismeretes, a Magyar Mozgalom már korábban jelezte, hogy az elnökjelöltek közül Saša Jankovićot támogatja. Saša Janković az az elnökjelölt, akire harminc éve vártak, osztotta meg az elnökjelölttel a MM álláspontját Maglai Jenő, a szervezet vezetőségi tagja. Mint hozzátette: „Olyan embert szeretnének az ország államfői tisztségében látni, aki visszaadja az állam és intézményeinek becsületét.”

Az ország akármelyik szegletében is jár, mindenhol ugyanazokkal, az alkalmatlan hatalom által generált problémákkal találkozik, emelte ki beszédében az elnökjelölt, Janković, mondván: emellett az is összeköti Szerbia polgárait, hogy mindannyian egy rendezett országban szeretnének élni. Azon kijelentését is megismételte, hogy egy mosolygós Szerbiáról álmodik.

– Olyan országot érdemelnek az emberek, amelyben a különbözőségek nem elválasztanak, hanem összekötnek. Ezért is köszönöm, hogy több nemzeti kisebbségi közösség is támogatja jelölésemet. Szerb vagyok, de nem hivatásos szerb. Nem gondolom azt, hogy ez az ország jobban megillet engemet, mint bármelyik másik polgárt, csak azért, mert szerb vagyok. Az utóbbi tíz évben sok mindent próbáltam tenni annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségi közösségek erősek legyenek, hiszen akkor az ország is erős – fogalmazott Janković.

A volt ombudsman a későbbiekben Szabadka főterén szólt az egybegyűltekhez. Ezen a rendezvényen közéleti személyiségek, művészek és a MM aktivistái is felszólaltak.