2024. április 24., szerda
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Aleksandar Vučić Koszovóban kampányolna

A Pristina–Belgrád párbeszédet mindenféleképpen folytatná
(Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke, a hatalmi koalíció elnökjelöltje nem áll el abbéli szándékától, hogy a kampány során Koszovóba is ellátogasson. Szavai szerint ehhez valójában nem is lenne szüksége az átmeneti pristinai hatalom engedélyére, ugyanakkor nem kíván újabb feszültségeket generálni. Mint azt a Novi Pazar-i atlétika stadion ünnepélyes megnyitóján az elnökjelölt kifejtette: Koszovó területére akár alternatív utakon, azaz alternatív átkelőkön is bejuthat, ezzel viszont  a helyi szerbeknek is kárt okozhat.

A Belgrád–Pristina párbeszéd kapcsán Vučić a folyamat fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy mindenféleképpen folytatni szeretné a Brüsszel közvetítésével megvalósuló párbeszédet, hiszen ez segít rendezni a kapcsolatokat a felek között. Ismét elégedetlenségének adott hangot, amiért Koszovó államfője mielőbb szeretné megalakítani a koszovói hadsereget.

A jelenlevő újságírók azzal kapcsolatban is választ szerettek volna kapni, hogy milyen lépések megtételét tervezi azon koszovói kormányrendelet mentén, amelynek értelmében a Koszovó területén található, eddig a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság, illetve a Szerb Köztársaság és/vagy Koszovó Autonóm Tartomány tulajdonaként bejegyezett ingatlanok átszállnak Koszovó Köztársaság tulajdonába. Vučić szavai szerint nem az a kérdés, hogy az Európai Unió csúcsvezetéséhez fordul-e segítségért, hanem az, hogy az EU állást foglal-e magától. A szerb kormány pénteken hatályon kívül helyezte a pristinai kormány szóban forgó rendeletét.

A sajtótájékoztató folytatásában az elnökválasztás, azaz a kampány is téma tárgya volt. Mint azt Vučić kifejtette, értetlenül áll az ellenzékiek vádjai előtt, „mintha Isten ruházta volna fel azzal a hatáskörrel, hogy mindenért ő legyen a felelős”. Abban sem biztos, emelte ki, hogy részt vesz a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában, amelyben az elnökjelölteket mutatják be, mivel úgy hallotta, hogy a műsort olyan órában sugározzák, amikor már minden valamire való munkásember alszik.