2024. április 18., csütörtök

Amiről senkit sem kell győzködni

A vajdasági magyarság megmaradása és léte volt a VMSZ újvidéki lakossági fórumának fókuszában

– A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között partnerviszony van, egy ilyen viszony pedig azt jelenti, hogy a partnerek kölcsönösen figyelembe veszik a másik számára fontos kérdéseket. A haladók az eddigiekben ezt tették a magyar közösség számára lényegesnek számító ügyekkel kapcsolatban, ezért nem látom most okát annak, hogy kérdéses legyen, melyik elnökjelölt számít elfogadhatónak számunkra a leendő államfőválasztáson. Ugyanúgy teljesítsünk, mintha parlamenti választások lennének, ugyanúgy mozgósítsuk a környezetünket, mintha a VMSZ listájára kellene most szavazni. Nem hiszem, hogy van a teremben olyan, akit erről meg kellene még győzni – jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke a pártnak A vajdasági magyarság megmaradása és léte elnevezésű, péntek esti lakossági fórumán az Újvidéki Színházban, ahol az érdeklődő polgárok mellett jelen voltak a párt vezetőségi tagjai, köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati képviselői és tisztségviselői. A lakossági fórumon a választások témakörét járták körül.

Pásztor kifejtette: nem a magyarság érdekeit képviseli ma az, aki nem Aleksandar Vučić támogatására biztatja a magyarságot. Szerinte az elmúlt időszak eredményei, a koalíciós szerződés megvalósulása egyértelműen bizonyítja a támogatás megalapozottságát.

Európa számos nagy kihívással néz szembe, a migránsválságot, a Brexitet követően sokan gondolkodnak azon, hogy merre tart az Unió – indította felszólalását Deli Andor fideszes néppárti európai parlamenti képviselő. Mint hozzátette: a bővítési fáradtság, a számos nehézség ellenére is eredményeket tudott elérni a hazai kormány, a Szerb Haladó Pártot pedig felvették az Európai Néppártba. Talán könnyebb lenne a keleti országok felé fordulni, hiszen azok nem támasztanak elvárásokat, a haladók vezette kormány azonban szerencsére felismerte, hogy az állam érdeke az európai közeledés, a út nehézsége ellenére is – jelentette ki.

A DÖNTÉS ASZTALÁNÁL

Meg kell mutatnunk egységességünket, azt, hogy a számunk jelentős. Van egy győztes jelöltje a leendő elnökválasztásnak, fontos, hogy mi is őt támogassuk. Az eddigi tapasztalatok megmutatták, hogy Aleksandar Vučić elnöki mandátuma alatt biztonságban lesz a magyar közösség, és megvalósulhatnak az  elképzelései – magyarázta az április 2-i megmérettetéssel kapcsolatos érveit Nyilas Mihály, a VMSZ elnökségi tagja.

A kézzelfogható eredmények után nem képezheti kérdés tárgyát az, hogy kire szavazzon a magyarság – tette hozzá. Mint mondta, az előző koalíciós partnerekkel hosszabb ideig működött együtt a VMSZ, de a haladókkal alkotott koalíció az időarányosságát figyelembe véve máris sikeresebbnek bizonyul. „Maradjunk annál az asztalnál, amelyiknél döntenek” – emelte ki Nyilas.

KI GONDOLTA VOLNA?

Köztársasági szinten hároméves az SZHP-vel való együttműködés. Kovács Elvira alelnök, köztársasági parlamenti képviselő a részarányos foglalkoztatást szavatoló törvényes előfeltételek megteremtésének sikeréről, az európai uniós csatlakozás terén tapasztalt előrelépésről, a folyamattal összhangban elfogadott szerbiai kisebbségi cselekvési tervről is szólt. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a kormány idejében teljesíti vállalt kötelezettségeit.

– Ki gondolta volna, hogy a Vučić vezette kormány törli el a kollektív bűnösségről szóló 1945-ös rendeleteket, vagy hogy Vučić rója majd le kegyeletét a Vergődő madárnál Szabadkán. Ezek a tettek azt bizonyítják, hogy ennek az elnökjelöltnek valóban számít az, mit gondol a vajdasági magyarság.

Kiss Gyula, a párt újvidéki városi szervezetének alelnöke a megvalósult kezdeményezésekről beszélt, melyek között említette az Európa Kollégium megnyitását és a többnyelvű újvidéki városnévtábla kihelyezését is. Mint mondta, a Szerb Haladó Párttal kötött városi koalíció eredményes, a polgármesterrel gördülékeny a kommunikáció, az ügyintézés.