2024. március 29., péntek

És lesz-e kék medence?

Március idusa van, s még a közbeszerzési pályázatot sem írták ki Zentán a fürdőzőhely üzemeltetésére

A Zenta Vízilabdaklub 2004-ben kapta meg a kék medence üzemeltetési jogát. A főleg nyári fürdőzésre használt objektum berendezései akkor használhatatlan állapotban voltak, de a klubnak két hét alatt sikerült megjavítani az elromlott részeket, s azóta a lehetőségekhez mérten szinte tökéletes vízminőséggel és rendezett környezettel szolgálta a polgárok igényeit. A víz kiváló minőségét az ellenőrző tartományi szervek is megerősítették, így a zentai medence vize nem egyszer a legjobb volt Vajdaságban.

A klub az elmúlt 12 év alatt befestette a medencét, ami magában 25 ezer euróba került, majd fokozatosan nagyjavították a legfontosabb berendezéseket, sőt, még statikai javításokat is végeztek a medence déli oldalán. Mindösszesen tehát mintegy 40 ezer eurót fordítottak az objektumra, ám már évek óta hangoztatja a klub, hogy újra nagyobb „ráncfelvarrásokat” kell elvégezni, de az önkormányzat egyszerűen nem vett tudomást erről, s az sem segítette az ügyet, hogy az utolsó két esztendőben csak 1-1 évre kapták el a vízilabdázók a medencét. Mindezek okán a vízilabdaklub egy 2016. szeptember 12-i keltezésű, a polgármesternek címezett levéllel felmondta a városházával kötött szerződést. Az indoklásban többek között azt is feltüntette a klub, hogy a nehéz gazdasági és szociális helyzet mellett a bérbeadó, vagyis az önkormányzat részéről is támadásokat kellett elviselnie a klubnak. Na de miről is van szó?

Zentára jellemzően mindig voltak és vannak is olyan „okostojások”, akik teljes bizonyossággal tudni vélnek dolgokat. Esetünkben azt, hogy a vízilabdaklub egy kisebb vagyont keresett a belépőkön, s ezek sorába állt az új haladós garnitúra egyik zászlótartója, a sportfelelős Danilo Popov is, akinek a helyi sportszövetség élén végzett munkája és gazdálkodása körül egyébként nyomoz a rendőrség. Popov azt mesélte városszerte, hogy hajdanában dolgozott ő is a medence kasszájánál, s tudja, mennyi pénz folyt be (mennyi?), majd 2016. augusztus 4-én egy fenyegető hangvételű levelet intézett a klubhoz, azt állítván, hogy két havi ténykedése alatt „számos” írásos és szóban megtett megjegyzést kapott a medence üzemeltetésével kapcsolatban, amiért ő nem a szerződésben megállapított szeptember 30-án várja a klub pénzügyi jelentését, hanem a fürdőzőidény közepén, augusztus 15-én, s a klub tegye meg ezt mindenképpen, hogy elkerülje a pénzügyi és költségvetési ellenőrzést. Közben szárnyra kaptak azok a pletykák is, hogy a város rossz gazdálkodás miatt elveszi a medencét a klubtól, s a medence már-már használhatatlan állapotban van:

A medence nyitásra vár (kép: Gergely József)

A medence nyitásra vár (kép: Gergely József)

– Nagyon felháborodtunk Popov levele kapcsán, s a városban keringő pletykák sem estek jól, hiszen a városháza bizottsága visszavette az objektumot, amely során meg lehetett győződni arról, hogy minden funkcionális a medencében – nyilatkozta Lengyel Károly, a vízilabdaklub elnöke, aki válaszlevelében igen érdekesnek tartotta azt a tényt, hogy 2004 óta egyetlen rossz vélemény sem volt a medence üzemeltetésével kapcsolatosan, csak épp Popov két hónapja alatt sokasodtak meg ezek. Ami pedig azt a fenyegetését illeti, hogy a nyakunkra küldi az adóhivatali és költségvetési ellenőrzést, mi állunk elébe, ha önnek ez az érdeke – fejezte be levelét Lengyel. Ezután persze nem történt semmi, csak Popov lett morcosabb, de a klubban úgy határoztak, hogy 12 év után megköszönik a bizalmat, s a felmondó levélben felsorolták, mi mindent kellene javítani a kék medencén: az újrafestés 25 ezer euró, a napozásra használt mintegy 300 négyzetméter betonfelület és az az alatti rész szanálása számítások szerint mintegy 30 ezer euró, s ezek csak a nagyobb gondok, hiszen ki kell cserélni az aktív szenet a filterekben, szükség szerint megjavítani a medence vasszerkezetét, megjavítani, illetve bővíteni az öltözőket és a szanitáris részt, s nem utolsósorban javítani az infrastruktúráján a medencének, mert most sem egy lángost, sem egy palacsintát nem lehet ott megenni, nincsen elegendő fa, padok és hűvös hely.

Azóta több mint fél év telt el, de semmilyen mozgást még nem észleltünk a kék medence körül, pedig előtte ilyenkor már elkezdődtek a karbantartási munkálatok, a medence csinosítása, környezetének szépítése.

Ceglédi Rudolf polgármestert kérdeztük meg, mi is lesz a kék medencével, visszakanyarodva a fent elhangzott pletykákra és támadásokra:

– Személy szerint nem hallottam ilyen vádakat és részemről sem hangoztak el ilyenek. A vízilabdaklubnak köszönet jár azért, mert 12 évig üzemeltette a medencét, s a részemről elmondhatom, hogy kiváló a kapcsolat a klubbal, és külön Lengyel Károly elnökkel. Az, hogy ki mit híresztel a városban, az az ő lelkiismereti dolga. A klubnak nem az a dolga, és nem is lehet felkészülve arra, hogy a medencét építészileg fenntartsa, de ami módjukban állt az elmúlt időszakban, azt becsületesen megcsinálták. Nagyobb kár nem történt, de tény, hogy a kék és a fekete medence is jelentős felújításra szorul. A dolgot jogilag is rendezni kell, tehát a bérbeadást közbeszerzésileg kell pályáztatni. Mi  bárkinek kiadjuk, aki pályázik rá, a vízilabdaklubnak is, tehát el kell hallgattatni azokat a pletykákat, hogy elvettük volna a medencét a klubtól.

• Hány évre akarják kiadni a medencét?

– Minden bizonnyal nem egy évre, mert ez nem vezet sehova, hanem 5 vagy 10 évre. A pályázat kidolgozása van most folyamatban, s ha találunk potenciális érdeklődőt, akkor rögtön kiírjuk a pályázatot.

• Van-e a költségvetésben olyan összeg előirányozva, amely a kék medence javítására menne?

– Az idei költségvetésben nincsen. A sportobjektumok karbantartására igen, onnan lehetne átirányítani valamennyit, de nem az egészet. Mi azt szeretnénk, hogy a jövendő üzemeltető vállalná ezeket a költségeket, s mi ezt a bérben ismernénk el neki.

• Van-e az önkormányzatnak olyan szakkáderállománya, amely szakszerűen megállapítaná a medencéről, hogy milyen javítást igényel?

– Részben van, részben nincs. A gépészeti részekre, az acélkonstrukciókra külső szakembereket kell alkalmazni. A mi szakszolgálatunk volt már lent, de más szakszolgálat véleményére is szükség van.

• Az, hogy a pályázatot hamarosan ki kell írni, mit jelent? Március közepe van, annak a pályázatnak lesz határideje is, s a karbantartási munkálatokat el kellene kezdeni, mert a nyakunkon a nyár.

– A medence eddig is június közepén kezdett el üzemelni. Addigra, legkésőbb májusban le kell zárni a pályázatot – nyilatkozta a polgármestert, s arra a halk megjegyzésre, mi lesz akkor, ha nem jelentkezik senki, némi gondolkodás után annyit mondott: „Akkor utasítom a két zentai közvállalatot, hogy üzemeltesse a medencét…”

Személy szerint nagyobb összegben is fogadnék, hogy komoly üzemeltetőt nem találnak. Mert kinek is van manapság 50–100 ezer eurója egy olyan befektetésre, amely lehet (sőt, biztos!), hogy még 10 év alatt sem térül meg? „Óriási tévhitek élnek a köztudatban, mivel is jár üzemeltetni egy ilyen medencét, milyen költségek vannak, és milyen a bevétel. Voltak totálisan csődös nyarak, amikor naponta 20–30-an voltak lenn, csak az említett „okostojások” ezeket nem veszik számba. Ők csak azt nézik, amikor napsütéses időben fürdőznek a medencében, de biztosíthatom őket, hogy a mostani vendégek száma meg sem közelíti azt, ami mondjuk 25 évvel ezelőtt volt. Nem akarom azt állítani, hogy az elmúlt 12 év veszteséges volt, de úgy fogalmaznék, hogy az ott megkeresett pénz egy bizonyos fajta biztonságot adott a klubnak, hogy gond nélkül versenyeztesse a csapatokat, mert a mi sportolóink soha nem fizettek a meccsekre való utazásért. Ennyit jelentett a klubnak a kék medence, és nem többet” – mondta Lengyel.

Popov tehát elérte a célját, a szomszéd tehene is megdöglött. Mert a helyzetre sem ő, sem pedig áskálódó tanácsadói nem rukkoltak elő megoldással, erejükből csak annyira futotta, hogy tudatlanul vádaskodjanak. Ahogy mondani szokás, hozták zentai formájukat, csak az a baj, hogy ettől varázsütésre még nem nyílik meg a kék medence, s a hebehurgya megoldások sem lesznek hosszú életűek.

A zentaiak vízszerető emberek, nem is tudnak meglenni a Tisza és a medencék nélkül. Ha a politikusok nem is tartják katasztrófának, hogy az említett olimpiai medence működése ilyen nagy veszélyben van, gondoljanak csak arra, hogy az előző polgármester-helyettes egy eltúlzott rendelettel betiltotta a fekete medence üzemelését, tehát az úszók, a pólósok és a búvárok is papíron csak a kék medencében edzhetnek. Na, ehhez jön még hozzá az a napi ötszáz polgár, aki fel szeretne frissülni.

Nem botrányszagú mindez egy kicsit?