2024. március 28., csütörtök

Borba za opsatanak može imati uspeh

Otvorena je EXPO- konferencija i sajam privrede u Hajdusoboslou, na kojem učestvuje matična država Mađarska i zemlje iz regije Karpata, što ima za cilj da podstakne prekograničnu saradnju.

Foto: Andraš Otoš

Foto: Andraš Otoš

Učestvuje oko dvesta izlagača i oko četiristotine zainteresovanih stručnjaka. Smatra se da je veoma bitna stvar što se pokrenula ovakva vrsta saradnje, koja ima za cilj da učvrsti odnose privrednika između matične države i privrednika preko granice, da poboljša i pokrene sklapanje novih poslovnih odnosa. Podstiče i poslovnu saradnju unutar države, kao i saradnju sa srednjeevropskim državama, ovaj dvodnevni događaj, na kom su prvi dan organizovali konferenciju a drugi dan razgovore između privrednika.

Prilikom otvaranja EXPO-a Levente Mađar, ministar za ekonomska pitanja je rekao da se na prekograničnim prostorima vodi ljuta bitka za opstanak, a Mađarska vlada je dala sebi zadatak da pomogne kako bi uspeli. Kaže da Mađarsku državu ne treba žaliti, jer ona napreduje, sve je razvijenija sa zavidnim rezultatima. Istakao je da je poslednjih godina sve veći privredni rast. Mađarska je na 34. mestu u svetu u privrednom exportu, što umnogome može da pomogne u pružanju sve veće pomoći zemljama u regionu: pola milijarde je do sada država uspela da izdvoji za tu namenu. Na konferenciji za novinare je istakao da je dobar primer Vojvodina, gde će „Prosperitati“ ovih dana u Subotici potpisati četirihiljade novih ugovora.