2024. március 28., csütörtök

Felújítják a szellemépületet

Több mint húsz év után az idén decemberben végre beköltözhetnek a lakók az elhagyott toronyépületbe

Az Aleksa Šantić utca 59. alatti épületet 1993-ban építették, de az építkezést kivitelező Rafinerija lakásszakszervezet és a valamikori Vajdasági Fejlesztési Bank között támadt nézeteltérések miatt az illetékesek nem adták meg a szükséges engedélyeket a beköltözéshez.

A Rafinerija lakásszakszervezet végre legalizálta az ingatlant, így jelenlegi tulajdonosa, az In stan gradnja most felújítja az elhagyott épületet, és a 31 lakásból értékesíti a még eladatlan 18 lakást, mivel 13 lakást a Rafinerija már régen eladta.

Gojko Žarković, a felújítási munkálatok vezetője a Dnevnik napilapnak elmondta, hogy a tervek szerint decemberben beköltözhetnek majd a lakók. Hozzátette, hogy most meglehetősen nagy munkálatok következnek, mert az épület az elmúlt húsz évben üresen állt, csövesek, hajléktalanok, drogosok költöztek be az alagsorába, rengeteg a szemét és a megrongált felület. Az épület veszélyes helynek számított, mivel az épületben sok volt az elkerítetlen terület, sokan az emeletekre is feljártak és könnyen a mélybe zuhanhattak.

– Eddig 20 teherautónyi szemetet hordtunk ki az épületből és a környékéről, most következhet a hátramaradt építkezési hulladék eltávolítása. Az épületnek csak a konstrukcióját hagyjuk meg, mindent kicserélünk rajta: a csempéket, a parkettát, az ablakokat és az ajtókat is, és homlokzati javításokat is végzünk. Ha befejeződnek a munkálatok, remélhetőleg a szomszédok is elégedettek lesznek, a környéket is szebbé tesszük. Végre biztonságosan lehet majd közlekedni az épület közelében, nem kell a drogosoktól félteni a gyerekeket, a járókelőknek nem kell attól tartaniuk, hogy valami a fejükre esik az elhagyott épületről. Ez azonban nemcsak a mi érdemünk, hanem az önkormányzaté is, ugyanis sokat segítettek abban, hogy végre megkapjuk a munkálatok végrehajtásához szükséges engedélyeket, és hogy több mint húsz év után rendbe hozzuk ezt a toronyépületet – magyarázta Žarković.