2024. március 28., csütörtök

Emelkedett az embercsempészek díja

A megszigorított ellenőrzések következtében mind nehezebb illegálisan átjutni a határon
Fiatalemberek a tűz körül (Fotó: Gergely Árpád)

Fiatalemberek a tűz körül (Fotó: Gergely Árpád)

A pénteki ételosztáskor mindössze hatvanfős migránscsoport vett részt a segélyszolgálatok élelem- és vízosztásán. A migránsok továbbra is napi szinten a Pionir csokoládégyár szomszédságában, a vasúti sínek mellett zöldségfélét, tejet és gyümölcsöt, valamint vizet kapnak humanitárius szolgálatok jóvoltából.

Ami még megmaradt a téglagyárból (Fotó: Gergely Árpád)

Ami még megmaradt a téglagyárból (Fotó: Gergely Árpád)

A vasút melletti bozótosban néhány sátorban mintegy tizenöt migránssal találkoztunk. A szép időnek köszönhetően a sátraik előtt rövid ujjú pólóban társalogtak. Többségük Pakisztánból és Afganisztánból érkezett, és már több mint két hete városunkban van. A téglagyár központi részének java részét félig lebontották, pénteken azonban nem voltak munkások a téglagyárban a bontáson.

Már sokkal kevesebben vannak (Fotó: Gergely Árpád)

Már sokkal kevesebben vannak (Fotó: Gergely Árpád)

A téglagyárban lévő migránsok száma is számottevően csökkent, legfeljebb húszan tartózkodnak ott. A hátsó épületben tizenéves fiúk kis csoportja melegedett a tűz körül. A téglagyár körüli erdős részben felállított sátrakban mindössze néhány migránssal találkoztunk. A korábban hálóteremként szolgáló épületben már senki sincs, csak a földön hagyott szemét tanúskodik ottjártukról. Az egyik migráns elmondta, hogy tudomásuk van a három hete a preševói táborba kényszeresen elszállított mintegy százötven migránsról.

– Preševóban nagyon nagy az ellenőrzés és a fegyelem, mindössze néhány órát lehet a táboron kívül tölteni, emiatt nem szeretünk ott – mondta az egyik migráns, akitől azt is megtudtuk, hogy a magyar határon megszigorították a védelmet, és nagyon nehéz átjutni, emiatt az embercsempészek több pénzt kérnek szolgáltatásaikért, ezért kevesebb alkalommal van lehetőségük próbálkozni.