2024. április 24., szerda
Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete

Nem elégedettek, de nem akarnak sztrájkolni

Nem tervez sztrájkot a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete, ugyanis ahogyan azt a tegnapi sajtótájékoztatón Zdravko Kovač, a szakszervezet főtitkára elmondta, a tüntetésnek nincs helye és ideje ilyen helyzetben, amikor afféle „átmeneti” kormány van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elégedettek lennének a készülő oktatási törvényekben olvasottakkal, az előirányzott reformokkal.

– A miniszter egyik korábbi kijelentése szerint az összes oktatási törvényt elfogadják áprilisban, de az már biztos, hogy ez nem lesz így. Ahogyan az is kétséges, hogy szeptemberben az új törvények szerint kezdődjön meg az új tanév, hiszen az új tanév előkészületei már zajlanak, tervezik a szakokat például, és ezek az előkészületek nem történhetnek valami alapján, ami csak most készül, hanem mindenképpen a most érvényben lévő szabályozások szerint mehetnek végbe – mondta el a főtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformok néven emlegetett változások nem feltétlenül újítások.

– A mi szakszervezetünk szkeptikus a reformokkal kapcsolatban. Nincs is újdonságokról szó. Nem újdonságokat nyújtanak, hanem centralizmust és idejétmúlt modelleket. A mindennapi tornaóra hogyan lesz megvalósítható? A gyerekek reggel órák előtt jönnek be az iskolába vagy maradnak későig órák után? Ez így nem működhet. Ahogyan az sem, hogy a miniszter maga nevezze ki, váltsa le az igazgatókat. Volt ilyen terv is. De ez lehetetlen! A duális oktatási modellről is újdonságként beszélnek, holott a 70-es évek végén itt nálunk is volt és jól is működött a duális képzés. Negyven évet dolgoztam az oktatásügyben, látom, hogy ezek a dolgok nem újdonságok – hangsúlyozta Kovač.