2024. április 25., csütörtök

U Bečeju se planira sređivanje obale Tise

Na delu Tise pored Bečeja, gde se ranije planiralo da se uredi prostor za štrand, sada je izrađen projekat za centar koji će biti namenjen organizaciji kulturnih i sportskih događaja, kao i za rekreaciju.

Prema idejnom planu, pored reke između ostalog treba da se izgradi avanturistički park, da se omogući projekcija filmova, da se organizuju koncerti, predavanja, namenskim montiranjem bina, zatim igrališta za decu, čarda, peščani deo za sunčanje, a na platou drvene klupe, fontana i drvene kućice. Infrastruktura je ranije izgrađena, kad je trebao da se izgradi štrand, struja i vododvod mogu da se iskoriste. Izgradnja će se vršiti u fazama.
Goran Sadžakov, VD direktor turističke organizacije u Bečeju kaže da su počeli i sa sadnjom tužne vrbe oko planiranog objekta i površine koju će obuhvatiti kompleks.
Procenjena investicija bi trebala da bude 35 miliona dinara. Troškove planiraju da pokriju novcem dobijenim na zajedničkom konkursu EU sa gradom pobratimom Čongradom iz Mađarske kao i deo na konkursu Pokrajine.
Plan je i da se razvije turizam za krstarenje Tisom, a za to su konkurisali takođe zajedno sa gradom Čongradom za IPA projekat za prekograničnu saradnju, da bi izgradili pristanište za male brodove. Stručnjaci kažu, ako sve bude teklo po planu, da će izgradnju dela kompleksa još ove godine završiti, a ostatak sledeće godine. Obećali su da će obezbediti čuvanje objekta danonoćno, kako ne bi došlo do uništavanja.