2024. április 20., szombat

Támogatás a vállalkozóknak

Május ötödikéig lehet pályázni – Mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezését várják

A Start up vállalkozásoknak hetven százalékig, a meglévő vállalatoknak ötven százalékig, a szervezeteknek és intézményeknek pedig hatvan százalékig terjedő vissza nem térítendő támogatást kínál projektenként a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség a Regionális Fejlesztési Ügynökségekkel karöltve a Kreáld az életet elnevezésű program keretében. Ennek értelmében 435 millió dinárral támogatják a mikro-, kis- és középvállalatokat és vállalkozókat.

A vállalkozók szép számban megjelentek (Fotó: Gergely Árpád)

A vállalkozók szép számban megjelentek (Fotó: Gergely Árpád)

Csütörtökön a szabadkai tájékoztató előadáson a pályázati kiírások feltételeiről tájékoztatta az ügyfeleket Milan Maličević, a Panonreg regionális fejlesztési ügynökség megbízott igazgatója munkatársaival. Újhelyi Ákos, a szabadkai önkormányzat gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa a városi tervekről beszélt.

– Szabadka olyan gazdasági környezetet szeretne biztosítani a vállalkozóknak, ahol sokkal kedvezőbb feltételek mellett dolgoznának. Vállalkozóbarát környezetben gondolkodunk, ehhez megfelelő pályázatokat szeretnénk kiírni, és a meglévőket támogatni, ezáltal új munkahelyek teremtődnek, ennek köszönhetően nagyobb lesz az adóbevétel a városi költségvetésben – mondta Újhelyi Ákos.

Milan Miličević, a Panonreg igazgatója a vállalkozókat az irodák általi segítségnyújtásról biztosította, elmondta, hogy a Panonreg feladata a vállalkozókat értesíteni az aktuális gazdaságfejlesztési programokról, de segítséget nyújtanak projektek és üzleti tervek készítésében is, ugyanis az eszközök jóváhagyásának egyik előfeltétele az üzleti terv elkészítése.

A Panonreg tájékoztató előadása vállalkozóknak (Fotó: Gergely Árpád)

A Panonreg tájékoztató előadása vállalkozóknak (Fotó: Gergely Árpád)

A vissza nem térítendő eszközöket biztosító projektek között a kezdő vállalkozások részére vonatkozó programok, a versenyképesség fejlesztését támogató programok, a gazdasági fejlesztést serkentő programok, innovációk bevezetését serkentő és kivitellel foglalkozó vállalatokra vonatkozó programok, monitoring tevékenység által üzleti tanácsadásra irányuló projektek és új munkahelyek teremtésére irányuló projektek szerepelnek. Ezek közül választhatják ki a mikro-, kis- és középvállalatok és vállalkozók a számukra legelőnyösebb támogatást.

A projektek benyújtási határideje május 5-e, ugyanakkor akik szeretnének részt venni a pályázatírással kapcsolatos képzésen, jelentkezhetnek szintén május 5-éig a szervezet irodáiban.

Mint azt Balassa Endrétől, a topolyai iroda vezetőjétől megtudtuk, az eddigi tapasztalatok szerint a pénz általában már nyár végére elfogy. A kihasználható összeg országos szinten 435 millió dinár. A pályázatok elbírálásánál a gyártók és a forgalmazók vannak előnyben, a szolgáltató tevékenységekkel szemben. Pályázhatnak azok is, akiknek még csak ötletük van, és nincs vállalkozásuk, ugyanis kétlépcsős elbírálási rendszernél, ha jónak bizonyul az ötlet, mentori segítséggel elkészítik az üzleti tervet, majd ezzel pályázhatnak. A két évnél fiatalabb vállalkozások pedig az eredményesebb ügyvitel biztosítása érdekében pályázhatnak – mondta a Panonreg topolyai irodájának vezetője.

A vállalkozók saját városukban tudnak segítséget kérni a Panonreg helyi irodáiban Szabadkán, Topolyán, Kishegyesen, Apatinban, Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Zentán és Csókán vagy a www.panonreg.rs honlapon is megnézhetők a pontos pályázati kiírások, és letölthetőek a szükséges formanyomtatványok is.