2024. április 19., péntek

Az értékeket tovább kell vinni

Tizedik éve tartanak megemlékezést a Kossuth-szobornál

A Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében az idén is megemlékeztek az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, melynek keretében a megjelentek elhelyezték koszorúikat a Kossuth-szobornál.

Mint elhangzott, 169 év telt el a forradalom óta, amelyet a magyarság életében mindig is a katarzis pillanataként fedezünk fel, amely a lobogásról, ébredésről, akaratról, tenni vágyásról és tudásról tanúskodik, s ami a bátorságról és szabadságvágyról szól. Március 15-e a mindenkori újrakezdésbe helyezhető reménynek, az egymásba kapaszkodásnak, az elődök és kortársak által is kiharcolt jogoknak, a megteremtett lehetőségeknek, az igazság és szabadság elvitathatatlan összetartozásának ünnepe, melynek jegyében immár tizedik éve gyűlnek össze a Kossuth-szobornál.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A megemlékezésen dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke beszédében elmondta, ezen a napon sok Petőfi- és Kossuth-szobornál, szabadságharcos emlékműnél róják le kegyeletüket a bátorság előtt magyarok és más nemzetből valók is, s ennek nem szab határt az országhatár sem.

– Szabadka és a szabadkai magyar közösség, és így a Népkör is, már megérte országhatárok átrendeződését, kormányok és politikai vezetés, társadalmi berendezkedés, polgármesterek és érdekképviselet változását és váltakozását, mégis itt van. Megemlékezünk és őrizni igyekszünk azt az értékrendet, amiért akkor magyar szabadságharcosok, de Európa-szerte más szabadságharcosok, európai népek is küzdöttek. Ha akkor el is vesztek csaták, az akkor kitűzött célok közül sok megvalósult, és ezeket az értékeket tovább kell vinnünk. Mindig van mit tennünk, mert a 12 pontból időnként néhányat újra ki kell harcolni. A történelem folyamán és most is tennünk kell azért, hogy az akkori értékek, elvek, amelyek akkor megfogalmazásra kerültek, tovább éljenek, és újraértékelődjenek egy mai környezetben. Ezt pedig mindenkinek úgy és ott kell megtennie, ahol erre alkalma és módja nyílik – hangsúlyozta az elnök asszony, hozzátéve, a forradalom napjairól való megemlékezés és az értékek megőrzése, amelyekért olyan sokan elestek, azt a célt szolgálják, hogy az utódaink majd magyarként, szabadkai magyarként ugyanitt megemlékezhessenek a szabadságharcosokról.

A Kossuth-szobornál az MNT, a szabadkai önkormányzat, a VMSZ szabadkai szervezete, a Magyar Mozgalom és a Népkör MMK képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit, az este folyamán pedig a Népkörben ünnepi műsort tartottak, melyet a forradalom és szabadságharc hőseinek a tiszteletére rendeztek.