2024. április 23., kedd

Ahogyan annak nem lenne szabad történnie

Kiállítás és könyvbemutató Zentán a Palicsi-tóról

Hétfőn a Zentai Alkotóházban kiállítás nyílt Gergely József természetfotóiból, melyet április végéig tekinthetnek meg az érdeklődők. Ugyanott felolvasással és képvetítéssel tarkított könyvbemutatót is tartottak: Gergely az est vendégével, a biológus és ornitológus Hulló Istvánnal, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójával beszélgetett a Palics madárvilága című kötete kapcsán.

Hulló István, Gergely József és Burány Hajnalka, aki felolvasott a könyv szerzőjének szövegéből (Szögi Csaba felvétele)

Hulló István, Gergely József és Burány Hajnalka, aki felolvasott a könyv szerzőjének szövegéből (Szögi Csaba felvétele)

Hulló már hosszú évek óta kutatja a Ludasi- és a Palicsi-tó környékének egyedülálló élővilágát. Most a szabadkai önkormányzat pályázatát elnyerve készítette el a madártani megfigyeléseit és tájtörténetet tartalmazó harmadik kötetét, amely kétnyelvű kiadvány, ezáltal szélesebb olvasóközönséghez juthat el.

Mivel a madárvilág változásai mindig követik a környezet változásait, a könyv természetvédelmi szempontból is rendkívüli jelentőségű. A szerző röviden és áttekinthetően, ugyanakkor igen hangulatosan felvázolta a Palicsi-tó történetét – kezdve a vízrajz megváltozásával, a folyószabályozások és az aszályos évek rá gyakorolt hatásával –, hogyan vált természetesből mesterségessé, milyen hatással volt mindez az ottani élővilágra, különös tekintettel a madarakra, a végén leszögezve, „minden pontosan úgy történik, ahogyan annak nem lenne szabad történnie”. Az intenzív mezőgazdálkodás mellett az oda vezetett szennyvíz – legyen az tisztított vagy tisztítatlan – jelenti a legnagyobb gondot, minek folytán a tavat mára sokan Szabadka kloákájának nevezik. Ami a halfajok „változatosságát” illeti, ma már többnyire csak eggyel találkozhatunk a vízben, a „migráns” ezüstkárásszal. A madarak közül egyes fajok egyik napról a másikra eltűnnek, mások populációi robbanásszerűen megnövekednek, például a szeméttelepeken lakmározó sirályok vagy az eutróf vizek növényeiben dúskáló hattyúk.

Az est végén mindkét ornitológus kifejezte abbéli reményét, hogy a téma feldolgozása folytatódni fog, hiszen értékelnünk kell saját környezetünket, ám ehhez először is be kell azt mutatni, és felhívni a figyelmet az őt érintő veszélyekre. Bízzunk benne, hogy magvas gondolataik termékeny talajra hullottak a közönség soraiban, ahol diákok is szép számban jelen voltak.