2024. március 28., csütörtök

Határokat nem ismerve ünnepelünk

Szabadság ihlette esszéket írtak az Európa Kollégium bennlakói

Az Európai Kollégiumban emlékműsort tartottak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából. A jelenlevőket és a díszvendéget, Vicsek Annamária oktatási államtitkárt, Snejder-Sára Ildikó, az Európai Kollégium igazgatója köszöntötte.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

− A forradalom és a szabadságharc talán a legmeghatározóbb eseménye nemzeti történelmünknek. Március 15-e az a nap, amikor együtt ünnepel a magyar nemzet, határokat nem ismerve az egész világon. Március 15-e az a nap, amikor a hősök előtt tisztelgünk, akik a szabadságért önmagukat, életüket nem kímélve, szembeszálltak az elnyomó hatalommal – hangzott el az igazgatónő köszöntő beszédében.

A megemlékezéssel felidézzük és megpróbáljuk átérezni, hogy mekkora áldozatot tettek a márciusi ifjak a szabadságért. Akkor tudunk igazán ünnepelni, ha mi magunk is teszünk azért, hogy nekik adózzunk. Ezzel a gondolattal Molnár Norbert kollégista javaslatára esszéíró pályázatot hirdettek a kollégisták körében. Az ünnepi műsoron felolvasták a három legsikeresebb esszét. A harmadik helyezett Deák Iréna lett, Szabadság – tegnap, ma és holnap című munkájával. Jean-Jacques Rousseau idézetével: Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel címzett írásával, Zabos Anita a második helyezést érdemelte ki. Az első helyezést kiérdemlő munkát Fehér Szilárd írta, Szabadságunk címmel. Az ünnepségen dalok csendültek fel Kodály Zoltán és Bartók Béla népdalfeldolgozásaiból, Bomble Olgica énekét Bojos Miklós kísérte zongorán (felvételünkön).