2024. április 23., kedd

Követendő utat mutattak

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban március 15-e alkalmából ünnepi műsort szerveztek

Erdély Lenke, tartományi képviselő asszony, frakcióvezető, a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének elnöke köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy nekünk itt, most és holnap március mutatja a követendő utat.

Erdély Lenke (Ótos András felvétele)

Erdély Lenke (Ótos András felvétele)

– Petőfi bízva bízott az emberiség ügyének jobbra fordulásában. Ma nemzeti kisebbségi ügyünk elválaszthatatlan az európai közösség sorsától. Mi sem fontosabb az ország stabilitásánál, annál, hogy az itt élő kisebbségek biztonságban és egyenrangúan élhessenek. Nekünk, itt élő magyaroknak itt vannak a gyökereink, előfordul, hogy bántanak bennünket, de az utóbbi időben biztató gesztusok is megtörténtek: a csúrogi emlékmű felállításával a magyar–szerb megbékélés, vagy a szerb miniszterelnök kegyeletadása Szabadkán, a Vergődő madár előtt. Újvidéken az 1944–’45-ös, ártatlan áldozatok emlékére állítandó emlékműről a hatalmi többség politikai konszenzussal döntött, mostanáig a városban még nem volt olyan hatalom, amely – annak ellenére, hogy a pártok nevében benne volt a demokratikus szó – ezt a kezdeményezést felvállalta volna – emlékeztetett Erdély Lenke. – A mi hazánk itt van, és csak akkor, ha hatalmi koalícióban vagyunk, csak akkor van esélyünk arra, hogy a városban élő polgárok, a közösségünk számára fontos feladatokat teljesítsük – mondta magyarázatként arra, hogy miért fontos a vajdasági magyarokat képviselő pártnak, a VMSZ-nek része lennie a hatalmi koalíciónak megmaradásunk és létbiztonságunk érdekében.

A Központ keretében tevékenykedő fiatalok alkalmi műsort mutattak be a közönségnek (Ótos András felvétele)

A Központ keretében tevékenykedő fiatalok alkalmi műsort mutattak be a közönségnek (Ótos András felvétele)

Ladisity Melinda, a Központ elnök asszonya említést tett arról, hogy a márciusi forradalmárok tudták mit kockáztatnak, de mégsem hátráltak meg a haza és a magyarság előremozdításának érdekében: megmutatták a követendő utat. Sajnálatos az, ami manapság történik, a széthúzás, az ellenségeskedés magyar és magyar között. Ne legyünk egymás ellenségei – üzente Ladisity Melinda.

Az ünnepségen, amely hagyományosan a Himnusz eléneklésével kezdődött, jelen volt Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, Fehér László, a VMSZ intézőbizottságának tagja, Antal Szilárd a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány altitkára, Kiss Gyula alpolgármester, Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatónője, dr. Csáky Sörös Piroska, a kultúra lovagja, Erdődi Edvina, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ alelnöke, és Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke is. A terem ezúttal is megtelt érdeklődőkkel.

Ma délelőtt a művelődési központ előcsarnokában 10 órakor megkoszorúzzák a Petőfi Sándornak emléket állító mellszobrot.