2024. április 25., csütörtök

Környezettudatos és pénztárcabarát műhelymunka

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért projekt keretében szerdán Tóth Dénes tanár koordinálásával környezetvédelmi műhelymunkán vettek részt a kicsinyek szüleikkel a Naša Radost iskoláskor előtti intézmény Gát helyi közösségben lévő óvodájában. Az eseményen jelen voltak Tamara Orlović és Brankica Tabaković, a tartományi környezetvédelmi titkárság képviselői.

A környezettudatosságra nevelés nagyon fontos (Fotó: Gergely Árpád)

A környezettudatosságra nevelés nagyon fontos (Fotó: Gergely Árpád)

A foglalkozáson az újratölthető elemek használatának fontosságára hívta fel a tanár a figyelmet, az egyszer használatos elemek eldobásával ugyanis károkat okozhatunk környezetünkben, mert azok tartama bekerül a folyókba, a talajba, az ivóvízbe, és ezáltal az emberi szervezetbe. Az elemekben kis mennyiségben jelen van ólom és higany, de tekintettel a felhasznált elemek sokaságára, ez már óriási mennyiség.

Az elemek ára magában foglalja az ökológiai illetéket is, sajnos – mint elhangzott – ezt Szerbiában nem célszerűen használják fel. Az óvodások szüleikkel a leggyakrabban használatos, nem újratölthető 2A és 3A jelzésű elemek közül válogatták szét a használhatókat a használhatatlanoktól. Az elemek ugyanis nem fogynak ki teljesen, hanem általában marad bennük energia, ezeket az elemeket a led lámpákban, a kerékpárok lámpáiban és zseblámpákban még fel lehet használni. A számok nyelvén beszélve tíz kilogrammnyi elem értéke száz euró. Például a 2A jelzésű, nem újratölthető elem hetven dinárba kerül, egy lámpába pedig ötre van szükség, ha valakinek ez a pénz a zsebében marad az elemválogatás eredményeként, az a környezetvédelmi tudatosság növelésén kívül pénzt is megtakarított.

Három évvel ezelőtt az energiaügyi minisztérium finanszírozta a Naša Radost iskoláskor előtti intézmény néhány óvodája részére mérőműszerek vásárlását, ezekkel pontosan meghatározható, hogy használható-e még az adott elem vagy sem. A Gát helyi közösségben lévő Nyuszi óvodán kívül még a ludasi, a palicsi iskolában lévő óvoda és a Mandarin óvoda rendelkezik ilyen mérőműszerekkel.