2024. március 29., péntek

Aktív évet zártak a tűzoltók

Közgyűlést tartott a kishegyesi önkéntes tűzoltótestület – Az elmúlt évben 27 tűzeset volt a községben

Megtartotta éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület. Az ülésre hagyományosan elhívták a környező települések önkéntes tűzoltóit is. Az idén Topolya községből 9 tűzoltótestület képviselői voltak jelen, de érkeztek magyarkanizsai, csantavéri és szabadkai tűzoltók is. Voltak határon túli vendégek is, Magyarországról a pusztamérgesi önkéntes és a budapesti XIII. kerület hagyományőrző tűzoltói képviseltették magukat, valamint Horvátországból a karancsi tűzoltótestület.

Szűgyi István a közgyűlésen beszámolt a tavalyi évről (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István a közgyűlésen beszámolt a tavalyi évről (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István, a Maronka Károly Ö.T.T. elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a tavalyi év tevékenységei és pénzügyi beszámolója voltak napirenden.

– A 2016-os évben is voltunk versenyeken, Budapesten és Bácskossuthfalván. Ennek kapcsán elmondanám, hogy mind a női, mind a férfi felnőtt csapatunk kiváló eredményeket ért el, mindkét versenyen. A tavalyi év során 51 kivonulása volt az önkéntes tűzoltótestületünknek, amelyeken 30 önkéntes tűzoltónk vett részt. Az 51 intervencióból 27 tűzeset volt, és összesen 513 munkaórát dolgoztak az önkénteseink. Ha az elmúlt évet összehasonlítjuk a 2015-ös évvel, akkor több mint négyszeresére növekedett a kivonulásaink száma a profi tűzoltókkal, ugyanis 2015-ben csak 12-szer interveniáltunk. Ez is azt bizonyítja, hogy az együttműködés a profikkal maximálisan jó és fejlődik. A tavalyi évben nagyjavítást kellett végeznünk az egyik járművünkön. Az önkénteseink 69 munkaórát fektettek ebbe a tevékenységbe. Az elnökségünk a tavalyi évben 7-szer ülésezett és a felvetődő problémákat mindig meg tudtuk oldani. Ami a pénzügyeinket illeti, a testület a tavalyi évben az önkormányzattól 120 ezer dinárt kapott pályázati úton. Ebből az összegből 70 ezer dinárt a jármű nagyjavítására költöttük, a többit pedig a versenyeken való részvételre fordítottuk. Természetesen a saját részünket is hozzátettük – számolt be Szűgyi, majd arról is szólt, hogy a tavalyi év végén sikerült megoldaniuk, hogy nem a testület fizeti a tűzoltóotthon fűtési költségeit, hanem az önkormányzat. A testület alkalmazott egy gondnokot is, aki a tűzoltóotthon mellett a művelődési otthont is karbantartja. Az elnök elmondása szerint az idei évtől már az ő fizetése sem a testületet terheli.

– A 2017-es pénzügyi tervünk 517 ezer dinár. Ebben benne van az a bevétel is, amit a tűzoltókészülékek javításából valósítunk meg. Az aratási törzskar idáig minden évben felhatalmazott bennünket, hogy az aratásban résztvevő kombájnok és traktorok műszaki vizsgálatát mi végezzük el. Ez is bevétellel jár a testület számára, ami azért jó, mert bizonyos szinten önellátók vagyunk. Az idei évben legalább 3 versenyen fogunk részt venni, 3–5 csapattal. Ez azt jelenti, hogy 30–50 főt viszünk versenyekre, aminek a költségeit az említett forrásokból nagymértékben le tudunk fedni – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy az idei év is olyan lesz, amikor a felnőtt és gyermek csapataik meg tudják mutatni, hogy milyen ügyesek.