2024. március 29., péntek

Öngyilkos merénylő robbantott Damaszkuszban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy étteremben szerda délután Damaszkuszban, nem sokkal egy bírósági épületben történt robbantást követően.

Az első robbantásban a szíriai állami média szerint legalább 30-an meghaltak, és 102-en megsérültek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja 37 halottról számolt be, akik közül 21 polgári személy, nyolcan pedig a biztonsági erők emberei.
Az éttermi robbantásban a SANA szíriai hírügynökség első jelentése szerint többen meghaltak, ám a hírügynökség később csak 28 sérültről tudósított, akik zömmel nők és gyerekek.
Az első robbantás elkövetője bement az óvárostól nem messze lévő, Igazság Palotája nevű bírósági épületbe, ahol a rendőrség útját állta, hogy megmotozza. A tettes ekkor hozta működésbe robbanószerkezettel ellátott mellényét. A robbanásnak pár méterről tanúja volt a szíriai legfőbb ügyész, Ahmed al-Szajed, aki megerősítette a 30 halálos áldozatról és 45 sebesültről szóló hírt.
Az éttermi merényletet nem sokkal később és nem sokkal messzebb követték el. A rendőrség üldözőbe vett három gyanús személyt. Egyikük bemenekült egy étterembe, ahol felrobbantotta magát. Két társát a rendőrök letartóztatták.
Öt napon belül a második dupla robbantásos terrorcselekmény történt Szíria fővárosában. Múlt szombaton negyvenen - más források szerint 74-en - haltak meg egy kettős robbantásban Damaszkusz óvárosában. Az al-Kaida terrorszervezethez köthető szíriai szélsőséges csoport, a Dzsabhat Fatah es-Sám jelentkezett vasárnap a kettős merénylet elkövetőjeként. A csoport a világhálón tudatta, hogy két öngyilkos "dzsihadistája" hajtotta végre a támadásokat.
A szerdai merényletek elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet.