2024. március 28., csütörtök

Az EU biztonsága szempontjából fontos a bővítés

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő hétfő este Strasbourgban az EP plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában az Európa jövőjét bemutató „fehér könyvről” beszélt.

,,A legutóbbi plenáris ülés alkalmával Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az úgynevezett „fehér könyvet”, ami öt lehetséges forgatókönyvet tartalmaz az Európai Unió jövőjére vonatkozóan. Véleményem szerint ebből a tervből hiányzik a Bizottság álláspontja a bővítést illetően. 27 tagország Rómában ünnepli majd az alapító szerződések megkötésének 60. évfordulóját, de vajon milyen üzenete lesz ennek a tagjelölt országok irányába, akik nem hivatalosak az eseményre” – tette fel a kérdést Deli, értékelve az EU jövőjére vonatkozó dokumentumot.

,,A Nyugat-Balkán stabilitása igen törékeny és sérülékeny, amire számos történés rámutatott az utóbbi időben, ezért egyértelmű jelzésekre van szükség az EU-tól és annak vezetőitől, amelyek biztosítják Szerbiát, Macedóniát, Albániát, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát, hogy van helyük a jövő Európájában. Tudjuk jól, hogy különböző komoly kihívásokkal kell szembenéznie az EU-nak az elkövetkező években úgy, mint a Brexit tárgyalások, a migrációs krízis, választások több tagállamban, de eközben nem szabad megfeledkeznünk a nyugat-balkáni államok jogos elvárásairól sem, különben elveszíthetjük a bizalmukat és elkötelezettségüket. Az illegális migráció továbbra is nagy biztonsági kockázatot jelent Európa számára, ezért Európa nem engedhet meg magának egy újabb politikai bizonytalanságot a közvetlen szomszédságában” – tette hozzá a néppárti politikus.