2024. március 28., csütörtök

A magyar művelődési központról

A zentai képviselő-testület VMSZ-frakciójának közleménye

Az ismételten és állandóan előterjesztett ellenzéki javaslat, amely a zentai magyar művelődési-oktatási központ megalapítására vonatkozik, a Vajdasági Magyar Szövetség számára elfogadhatatlan, mivel több, a nemzeti közösségünk számára a gyakorlatban már megvalósuló jogot vesztenénk el annak elfogadása után. Amellett, hogy a szerbiai jogrend törvényes lehetőségeit sem meríti ki oly mértékben, ahogy azt teszi a mostani művelődési központ.

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ nevéből is világosan kitetszik, hogy a magyar érdekvédelem az egyik központi feladatköre. Ez a központ a mindenkori zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács egyik legfőbb magyar érdekvédelmi bástyája. Ez az intézmény képezte alapját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Gödöllői Szent István Agrártudományi Egyetem kihelyezett tagozata létrehozásának.

A Vajdasági Magyar Szövetség nemcsak tömbmagyarságban gondolkodik, hanem a szórványközösségeink érdekeit is szem előtt tartja. A kölcsönösség elvével összhangban azért támogattuk a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány technikai átalakítását, mivel csak így tudjuk biztosítani, hogy a szórványban élő nemzettársaink meg tudják valósítani ugyanazokat a jogokat, amelyeket mi Zentán.

Vannak nemzeti ügyek, amelyekről a magyar ember nem beszél, hanem csinálja.