2024. április 17., szerda
LABDARÚGÁS

Leicesterben „lenni vagy nem lenni”

Az angol bajnok Leicester City Claudio Ranieri irányításával ért el biztató eredményt – kapott ki 2:1-re – Sevillában, ma viszont már a szezon végéig megbízott Craig Shakespeare vezetésével harcolhatja ki a továbbjutást a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

A legutóbbi idényben óriási meglepetésre bajnok Leicester a Premier League mostani kiírásában nagyon gyengén szerepelt, a klub vezetői ezért döntöttek Ranieri menesztése mellett február 23-án. Az addigi másodedző, Shakespeare ideiglenesen vette át az együttest, ám olyan remekül kezdett, hogy a napokban az évad végéig bizalmat kapott. A Leicester ugyanis rögtön az első mérkőzésén 3:1-re legyőzte a Liverpoolt, majd egy hétre rá a Hull Cityt is ugyanilyen arányban múlta felül.

Jorge Sampaolinak, a Sevilla edzőjének a szavaiból az derül ki, hogy egyáltalán nem örül a riválisnál történt váltásnak, mert így – szerinte – nehezebb dolguk lesz, mint várták.

„A meccselemzőink részletesen bemutatták, hogy milyen volt a Ranieri irányította együttes, s mi változott azóta. A Leicester olyan veszélyes lett, amilyen tavaly volt” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az angol együttes játékosai szerinte úgy fognak futballozni kedden, mintha világbajnoki döntőben lépnének pályára, ezért is sajnálja, hogy az első meccsen nem annyival nyertek, amennyivel a játék képe alapján megérdemelték volna.

A nap másik mérkőzésén az olasz bajnok Juventus a 2:0-s idegenbeli győzelme után kényelmes helyzetből kezdheti meg a Porto elleni visszavágót Torinóban. A portugál listavezetőnek a továbbjutáshoz a Barcelona múlt heti bravúrjához hasonlóra volna szüksége, legalábbis annyiban, hogy olyasmit kellene végrehajtania, amire még nem akadt példa. Azóta ugyanis, amióta a legrangosabb kupasorozatot Bajnokok Ligájának hívják, még egyetlen csapat sem jutott tovább, ha kétgólos hátrányba került a hazai első találkozón. Olyanra is csak kétszer akadt példa, hogy úgy harcolta ki az idegenbeli visszavágón a továbblépést egy gárda, hogy saját pályáján egy góllal kapott ki. A Juventus Arenában ráadásul nemhogy két góllal, de eggyel sem szoktak győzni az ellenfelek. Az olasz bajnok a nemzetközi porondon 2013 áprilisában kapott ki legutóbb saját stadionjában, s azóta 20 mérkőzést játszott le veretlenül. Minden sorozatot figyelembe véve pedig 2015 augusztusában veszített legutóbb Torinóban, az azt követő 45 mérkőzésén egyszer sem hagyta el vesztesen a pályát.

„Tisztában vagyunk azzal, milyen nehéz a helyzetünk, de a futballban sok minden megtörténhet, ahogy azt mindannyian láthattuk” – írta bizakodva Facebook-oldalára Iker Casillas, a Porto kapusa.