2024. március 28., csütörtök

Legalább 250 emberi koponyát találtak egy tömegsírban

Több mint 250 emberi koponyára bukkantak egy jeltelen tömegsírban a kelet-mexikói Veracruzban - jelentette kedden Jorge Winckler államügyész.

Az államügyész szerint drogkartellek évekkel korábban meggyilkolt áldozatai lehetnek a jeltelen tömegsírokban, amelyeket a Mexikói-öböl partján fekvő, Veracruz állam legnagyobb városának számító város külterületén fedeztek fel. "Oly sok éven át tüntették el a drogkartellek az embereket", miközben "a hatóságok tétlenek voltak" - mondta Winckler - az ellene folyó eljárások miatt jelenleg is szökésben lévő - Javier Duartének, Veracruz volt kormányzójának és elődeinek vezetésére utalva.

A Televisa mexikói tévécsatornának tett nyilatkozatában az államügyész nem tért ki arra, hogy ki és mikor bukkant a koponyákra. A térségben további áldozatok lehetnek eltemetve, mivel az ásatások egyelőre a sírhely egyharmadát tárták csak fel - mondta Winckler. Az államügyész szavai szerint "egész Veracruz egy hatalmas tömegsír".

A helyi hatóságok múlt heti bejelentése szerint legalább 242 holttestre bukkantak különböző tömegsírokban az elmúlt hat hónap alatt a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban az eltűnt rokonaikat kereső családok szervezetének tagjai. A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért a bűnszervezeteket és az állami biztonsági szerveket teszik felelőssé. Veracruzban rendkívüli mértékű erőszakot szült a drogháború, amelyben az aktivisták szerint a rendőrök és a katonák gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást kaptak a fegyverhasználatra.
Veracruzban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco

Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartellek vívnak véres harcokat. Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.

Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és mintegy 28 ezer ember tűnt el.