2024. április 24., szerda

Kölcsey-szónokverseny ezentúl Szabadkán is

Hétvégén Vácott mérettetnek meg az elődöntők legjobbjai, köztük határon túli középiskolások is

A három legjobb szónokló, azaz Szeles Réka, Bacslia Albert és Kerekes Nikoletta (mindhárman a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja) jutott tovább a hétvégén Vácott megrendezésre kerülő Kölcsey Ferenc Szónokverseny döntőjébe a vajdasági elődöntőből, amelyet tegnap szerveztek meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. A Bene Annamária egyetemi tanár, Tolnai Varga Piroska magyartanár és Paskó Csaba plébános alkotta zsűri az elődöntő versenyzőinek előadásában értékelték a szónoklat felépítését, tehát a szabályosan építkező szöveg szerkezetét, a téma kiválasztását, a téma elrendezését, a stílust, az előadásmódot, a beszéd fejből való mondását. Ezek voltak a főbb szempontok, ami alapján pontozták a versenyzőket.

Ahogyan azt Gergely Zsolttól, a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület elnökétől, a program szervezőjétől megtudtuk, a Kölcsey Ferenc Szónokverseny elődöntőit első ízben szervezték meg határon túli régiókban is, de szeretnék, ha ez hagyománnyá válna. A Szabadkán magukat megmérettető diákokhoz szólva el is mondta, hogy történelmet írnak, hiszen a Kölcsey Ferenc szónokversenyt eddig hat alkalommal már megrendezték Magyarországon, a határon túlra az idén lépett.

A versenyzők két szónoki beszéddel léptek a zsűri és a közönséget alkotó iskolatársaik elé. Egyik beszéddel otthon előre készülhettek a szólásszabadság vagy az örökös megváltás témaköréből, majd egy olyan szónoki beszédet kellett tartaniuk, amelynek a témáját a verseny helyszínén ismerték meg és 10 perc felkészülési időt kaptak.

A váci döntőre való utazás költségét, a szállást és az étkezést a verseny szervezői biztosítják.