2024. április 16., kedd

Újkori harcok, örök érvényű értékek

Közéleti személyiségek, politikusok és egyházi méltóságok emlékeztek az 1848–49-es szabadságharcra a szabadkai főnkonzulátus szervezésében megtartott fogadáson

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából tegnap este ünnepi fogadást adott a palicsi Vigadó konferenciatermében. A rendezvényen dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket, felidézve a szabadságharc legemlékezetesebb pillanatait, és hőseinek gondolatait. A folytatásban a jelenkori magyarság küzdelmeiről ejtett szót.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Amikor március 15-ének és a szabadságharcnak az emlékére feltűzzük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tesszük. Érezzük azt is, hogy 1848 hőseinek példája kötelez minket. A forradalom óta elmúlt több mint 150 évben a magyar hazafiak több alkalommal is fegyverrel védték meg szabadságunkat. A XXI. század magyarságának, nekik hála, nem fegyverrel kell helyt állnia – fogalmazott Babity János.

Napjainkban a magyarságnak meg kell küzdenie a migránsválsággal, a Vajdaságot sújtó elvándorlással, a brüsszeli bürokrácia terjeszkedésével és a globalizáció nemzeti karaktert romboló terjedésével – hangsúlyozta ünnepi beszédében Babity János.

– Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, ha a nálunk vásárolt külföldi élelmiszer nem ugyanolyan minőségű, mint Nyugaton. Azt is el kell magyaráznunk Brüsszelben, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bért elve bukott kísérlet, és nem ettől kell várni az EU versenyképességének javulását. Hogyan lehet ezt a harcot sikerrel megvívni? Olthatatlan hazaszeretettel és összefogással. Hagyományaink és nemzeti öntudatunk ápolásával. Magyarország kormánya bebizonyította, hogy a nemzeti összefogásnak nem lehet gátja az országhatár. A délvidéki magyarság gazdasági felemelkedését támogató programban mintegy 2500-an pályáztak sikerrel, a Prosperitati Alapítvány által kiírt harmadik pályázati körben pedig 4000-en pályáztak. Ezek a számok a program sikerességét bizonyítják. Akik pedig az elért eredményeket relativizálják, akik úgy érzik, hogy nekik csak sodródás jutott osztályrészül, azoknak adjanak útmutatást gróf Széchenyi István szavai: „Sokan azt gondolják, Magyarország volt. Én azt szeretem hinni, hogy lesz” – fogalmazott Babity János főkonzul.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az est egyik díszvendége András Pál, a külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztos volt. Jelenlétével kapcsolatban Babity János korábban a sajtónak nyilatkozva elmondta, a biztos azért érkezett Vajdaságba, hogy megkezdje a 2018-ban tartandó országgyűlési választásokra való felkészülés folyamatát. 2018-ban Magyarországon, Magyarország külképviseletein, a határon túli magyar közösségekben pedig levélszavazás útján ismét minden magyar állampolgár élni tud majd szavazati jogával – emelte ki Babity János.

Újságírói kérdésre válaszolva a főkonzul a magyar kormánynak a vajdasági magyarság szülőföldön tartásának céljából indított programjairól beszélt, megerősítvén, hogy a programok az idén is folytatódnak. Külön kiemelte a vajdasági magyarság gazdasági megerősítését célzó programot, amely alapul szolgál más, magyarok lakta országokban indítandó gazdaságfejlesztési programoknak – emelte ki Babity János.