2024. április 20., szombat

Egyetértés heves vitával

Három napirendi ponton három órát vitáztak a zentai képviselők

A zentai képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén mindössze három napirendi pont megvitatása szerepelt, ennek ellenére három órán át folyt a sokszor meddő és parttalan vita, pedig alapjában véve sok mindenben egyetértett a többség és az ellenzék. Az ülés kezdetén Rácz Szabó László (MPSZ) javasolta, hogy a testület sürgősségi eljárással tűzze napirendre a magyar művelődési központ megalakításának a kérdését. Szerinte ez a dolog nem tűr halasztást, azok után, hogy már megalakulhatott a szerb művelődési központ. Szerinte aki nem támogatja a javaslatát, az magyarellenes. Juhász Attila (VMSZ) szerint a javaslat nincs megindokolva, csupán ideológiai frázisokat pufogtat a javaslattevő, aki nem tudta megindokolni, hogy miért szenvedne Zentán kárt a magyar érdekvédelem, ott, ahol a magyar művelődési élet pezseg, és intézményesen szervezett formában zajlanak a művelődési rendezvények. Az éles szóváltásokat követően a többségi koalíció (VMSZ–SZHP) leszavazta a téma napirendre tűzését.
A múlt ülésen a vagyonjogi ügyészség átszervezéséről szóló rendeletjavaslat lekerült napirendről, mivel nem volt megindokolva a javaslat. E napirendi pont megvitatása előtt Kecskés Basa Ágnes községi vagyonjogi ügyész szakszerű indoklása után az ülésen jelen lévő képviselők mindegyike a javaslat elfogadására szavazott. Annak ellenére, hogy egyetértés alakult ki a többség és az ellenzék között, egy teljes órán át folyt a szócsata a városháza nagytermében. A vagyonjogi ügyészség pénzügyi önállósága március végén megszűnik, a jövőben az ügyészég munkáját közvetlenül a községi költségvetésből finanszírozzák. Községenként nagy tarkaság volt a közégi vagyonjogi ügyészség magyar megnevezésében, Topolyán például „közjogőrség” volt a neve.
A 2017–2018-as időszakra szóló sportfejlesztési stratégiát és a sportklubok tevékenységének és programjainak a finanszírozását szabályzó rendeletjavaslatot is levették a képviselő-testület előző rendes ülésének napirendjéről az előterjesztés katasztrofálisan rossz magyar fordítása miatt. A rendkívüli ülésre elkészült a helyes és értelmes magyar fordítás, ami után elhárult az akadály a téma megvitatása elől.
Danilo Popov, a közégi tanács sportügyekkel megbízott tagja röviden ismertette a község két évre szóló sportfejlesztési stratégiáját, amelynek összeállítása előtt megkérdezték a sportklubokat, iskolákat, óvodákat és minden érdekelt felet. Nagy Zoltán (DP) képviselő a falusi sportot, a falun élő fiatalok, diákok sportolási lehetőségeinek a javítását szorgalmazta. A lepusztult felsőhegyi iskolai tornaterem felújítása állítólag kiemelt helyet kap az idei sportfejlesztések terén. A javasolt kiegészítések beépítésével minden képviselő a sportstratégia elfogadására szavazott.