2024. április 25., csütörtök

A név amely összeköt

Három Kárpát-medencei település közös műsorával zárult a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

Tordai Esttel – a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda műkedvelőinek a fellépésével – szombaton befejeződött a XVI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. A rendezvényt Kormányos László, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója nyitotta meg. A rendezvény egyben az elszármazottak találkozója is.

A kapcsolat tizenöt évvel ezelőtt Torontáltorda és a magyarországi Bihartorda között alakult ki. Rövidesen csatlakozott hozzájuk az erdélyi Aranyostorda is. Bihartordának és Torontáltordának – azonos számú – csaknem ezer lakosa van, Aranyostordán 50 ezren élnek, abból valamivel több mint kétezer a magyar. A legnagyobb közös rendezvényük a Tordai Est.

Megtelt a művelődési otthon és a színpad is (Kép: Kecskés István)

Megtelt a művelődési otthon és a színpad is (Kép: Kecskés István)

Mint ahogy Dobai János, a Torontáltorda helyi közösségének elnöke hangsúlyozta, az elmúlt másfél évtized elegendő idő volta arra, hogy kialakuljanak a különböző kapcsolatok, az intézmények, szervezetek, önkormányzatok között. De a legfontosabb a határ különböző oldalán élő emberek személyes kapcsolatának a kiépítése volt. Ismeretségek, életre szóló barátságok születtek, amelyek immár évek hosszú során élnek.

A rendezvényre a házigazdák mindig nagy lelkesedéssel készülnek, mert az egy kis vidámságot hoz, szórakozási lehetőséget kínál a falusi emberek számára. A helybeli Csonti Irén elmondása szerint ezekre a találkozásokra ünnepként tekintenek. Ilyenkor megpezsdül az élet, amire különösen nagy szüksége van a fogyatkozó közösségeknek. 

A három Torda közös műsora egyben fellépési, bemutatkozási lehetőséget kínál a települések fiataljainak. Ádámosi Klára, Aranyostorda korábbi önkormányzati képviselője elmondta, hogy örömükre szolgált, hogy időközben a településükön megalakult az önálló magyar iskola, így hát gyerekeiket is elhozhatták a tordai fellépésekre. Ez motiválta őket arra, hogy kezdjenek néptáncot tanulni és cserkészkedni. Ezzel is hozzájárultak ahhoz, hogy összekovácsolódjon az ottani magyar közösség.  

A határ másik oldalán élő magyarok ilyen módon megismerhetik, hogy ki hogyan őrzi hagyományait, kultúráját, magyarságát. Szabó József Bihartorda egykori polgármestere szerint az anyaországban élők a szórványban élő honfitársaiktól megtanulhatták hogyan lehet szórványban, nehéz körülmények között – magyarként boldogulni. Hogyan lehet szépen magyarul beszélni, megőrizni a nyelvi és kulturális hagyományokat.

A rendezvény keretében süteményversenyt tartottak. A három Torda település képviselői tárgyaltak a további együttműködés lehetőségeiről és megkoszorúzták a kopjafát, amelyet Bihartorda ajándékaként az 1848/49-es forradalom emlékére állítottak fel 2010-ben a Művelődési Otthon előtt.