2024. április 25., csütörtök
Szófigyelő

Leöregez

Van néhány olyan le- igekötős igénk, amely azt fejezi ki, hogy valaki sértő módon fölényesen, rosszallóan viszonyul másnak a cselekedeteihez, dolgaihoz, korához stb.: lefitymál (gőgösen, fölényesen, ajkbiggyesztve lekicsinyel valakit, valamit; lebecsülő módon vélekedik róla), lesajnál (fölényesen lenéző, megvető véleményt táplál vagy nyilvánít valakiről, valamiről), letegez (a megillető, megtisztelőbb megszólítás helyett sértő, megalázó módon tegez valakit).

Az igéknek ebbe a csoportjába egy újabb ige is illeszkedik, mégpedig a leöregez. Rendszerint akkor élnek vele a beszélők, amikor valaki sértő módon vagy indokolatlanul öregnek minősít valakit: Csak nekem vérlázító, hogy a főnököm leöregez gyerekvállalás terén? – Még meg sem száradt a tojáshéj a fenekén, és már leöregez másokat! – Magyar gagyi program, ha nagy számot írsz, leöregez, egyébként meg lefiataloz. – Aztán, ha megéled, és idősebb leszel, és jön egy hozzád hasonló retardált, akkor felháborodsz, ha leöregez. – És most 16 vagyok, és mindenki leöregez. Ilyet!!!!! – Már megint leöregeztél! – Te most leöregeztél? – Te most leöregeztél minket? – Ezt nem hiszem el, leöregeztél? – Mi van kiscsibe, leöregeztél?! – Így is utálom a korom, de most még te is leöregeztél. – Most nem tom, min sértődjek meg, hogy leöregeztél, vagy csak alapból. – Ez a másik, amit ki nem állhat, ha valaki leöregezi. – Amellett, hogy leöregezi a magyar válogatott 30 éves kapusát, még képességeit is kétségbe vonja. – Addig is Simmons véletlenül jól leöregezi a főnökét. – Nagyon nem tetszik nekem, hogy az apámat „leöregezi”. – Márk anyja, miután leöregezi az élveteg doktornőt, minden alkalmat megragad, hogy emlékeztesse Orsit a korára.

Vannak, akik sérelmezik a leöregezést, és valamiképpen megtorolják: Mondjuk, aki leöregez, azt képen nyomom. – Megütöm, aki leöregez. – Aki leöregez, annak kitépem a haját. – Ha őt még egyszer valaki leöregezi, annak kitépi a haját. – Mivel leöregeztél, ezért nem kapod meg. – Ebből kimaradtál Komám, bánhatod, hogy leöregeztél bennünket! Mások elnézőek, pozitívan viszonyulnak a dologhoz: Csak nevetek, hogy leöregez. – A fiatalembernek mind a mai napig el tudom nézni, ha leöregez! – Tehát leöregeztél, de amúgy jólesik, mert dicsértél. – Alice egyre kevésbé képes a környezetre figyelni, egyre jobban leköti ez a fiú, aki állandóan leöregezi.

Olykor visszaható névmással együtt fordul elő a leöregez ige: Folyamatosan leöregezi magát. – Rosszul vagyok tőle, hogy leöregezi magát. – Először a 16 éves leöregezi magát, aztán leovisoznak. – Ha ez is a véleménye, ne hangoztassa ezt önnek, mert ezzel leöregezi magát.